Нобеловата седмица започва от днес

На 2 октомври ще бъдат огласени победителите в категория физика

Нобеловата седмица започва от днес
С обявяването на Нобеловата награда за физиология или медицина днес в Стокхолм започва Нобеловата седмица, съобщи сайтът nobelprize.org.

Носителят или носителите на Нобеловата награда за физика ще бъдат огласени на 2 октомври, за химия - на 3 октомври, за мир - на 5 октомври, за икономика - на 8 октомври. Нобелова награда за литература тази година няма да бъде присъдена, заради намалелия поради скандали състав на Шведската академия. Догодина ще бъдат връчени две награди за литература - за 2018 г. и 2019 г.

Няма да има и концерт в чест на Нобеловия лауреат за мир, за да бъдат преосмислени форматът и съдържанието му. По желание на Алфред Нобел (1833 -1896) наградите, носещи неговото име, са за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения, за дейност в интерес на световния мир. 

Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901 г. - пет години след смъртта на Алфред Нобел. Церемониите в Стокхолм и Осло, на които лауреатите получават наградите си, по традиция се насрочват на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел. 

Всяка награда може да бъде присъдена най-много на трима номинирани. Тя се състои от златен медал, диплом и парична сума. Тази година паричната равностойност на Нобеловата награда е 9 милиона крони (873 000 евро).
Коментари: 0