НОИ одобри рекордния бюджет на общественото осигуряване

Правителството предлага общите разходи да скочат с 2.3 млрд. лв. – основно за пенсии в изборната година

НОИ одобри рекордния бюджет на общественото осигуряване

Снимка: Красимир Свраков

972 ~ 1 мин. четене

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекта на бюджет на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г. Членовете са подкрепили предложението с мнозинство, казват от НОИ. Общият бюджет ще бъде 14.84 млрд. лв., като увеличението спрямо тази е с 2.3 млрд. лв., или близо 20%.

Бюджет 2021

Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Както всяка година досега бюджетът е рекорден. Този път обаче има двуцифрен ръст на разходите за пенсии, които ще достигнат 12.35 млрд. лв. Но едва половината от тази сума ще се покрие от осигуровките на работещите. Останалите 6.2 млрд. лв. ще се попълват от други данъци, отнети от работещите. През миналата година допълването беше с 4.1 млрд. лв.

Огромната „дупка“ се появява, тъй като правителството реши да вдигне с 5% пенсиите на всички, които имат право на обезщетения. Хората с минимална пенсия дори ще получат увеличени от 20%, тъй като властта е решила в кризата и преди изборите да повиши минималната песия до 300 лв. от 1 януари.

Одобрено е и повишение на минималната работна заплата до 650 лв., а с нея нагоре се движат и минималните осигурителни прагове. Максималният праг пък се запазва на 3000 лв.

Запазва се минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители - 420 лв.

Минималният дневен размер на обезщетението за безработица се увеличава до 12 лв., а максималният се запази на 74.29 лв.

Подкрепи Economic.bg