5G може да замени WiFi

В бъдеще се очаква компаниите да плащат за изграждането на частни мобилни мрежи

5G може да замени WiFi

Мобилният оператор Verizon ще работи с Nokia за създаване на частни 5G инсталации, които могат да заменят WiFi в големите „производствени, дистрибуторски и логистични съоръжения“, става ясно от изявление на компанията. Идеята не е да се подобрят публичните 5G мрежи, а да се създадат частни и персонализирани такива, които компаниите да използват за комуникация, свързване с бизнес приложения и т.н.

Частните 5G мрежи биха били доста сложни и, без съмнение, скъпи, пише The Verge. Те се състоят от микро базови станции с малки клетки, които се свързват към локалната мрежа на компанията и корпоративните приложения, обясняват от Verizon. Операторът работи и с Microsoft по 5G приложения за „компютърно зрение, добавена, смесена и виртуална реалност, цифрови близнаци и машинно обучение“.

5G може да работи по-добре от WiFi, когато става дума за големи съоръжения, разположени на широки площи. Това важи с още по-голяма сила за открити пространства и вътре в превозните средства. WiFi 6 например – най-новата версия на безжичната мрежа, се опитва да осигури именно по-добра свързаност на открито.

5G използва лицензиран радиочестотен спектър и бизнесът ще трябва да плати „номинални такси“, за да внедри технологията за себе си. Предимствата обаче могат да бъдат огромни, когато се разгърне следващата фаза на 5G 3GPP заради супер надеждната комуникация с ниска латентност.

Компании като Audi вече казаха, че искат напълно да заменят WiFi мрежите с 5G. Това решение би било идеално за корабни пристанища, както и за производствени, нефтени, газови и химически компании. Според Verizon международните пазари вече вървят към създаване на частни 5G мрежи.

Коментари: 0