Нощните барове в София може да затворят временно

Идеята ще бъде обсъдена днес, каза Йорданка Фандъкова

Нощните барове в София може да затворят временно

Снимка: Красимир Свраков

Обсъждаме временно затваряне на нощните заведения. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в ефира на bTV. Идеята ще бъде обсъдена днес на събрание на общинския щаб и директорите на столичните Регионални здравни инспекции.

Обмисляме кое е ефективното.“

По думите на Фандъкова, местната управа следи случващото се в европейските градове, в някои от които има далеч по-сериозни мерки от тукашните. Тя подчерта, че се вземат предвид всичко познати идеи и се обсъждат от гледна точка на това „да има ефект да намалим събирането на хората и то при неспазване на дистанция“. В тази връзка вечерен час например няма да е нужен, ако временно бъдат затворени нощните заведения, което само по себе си ще ограничи струпванията.

От браншовата организацията на заведенията многократно вече казаха, че строгите мерки ги „убиват“. „Това е така и аз ги разбирам изключително добре“, каза Фандъкова. Според нея е важно икономиката да бъде съхранена, но подчерта, че на първо място целта е да се запазят животът и здравето на хората. А това минава през поддържането на здравната система.

Негативните прогнози са за двойно и дори тройно увеличение на заболелите. Няма здравна система, която да издържи“, коментира кметът.

Фандъкова припомни, че от два дни столична община е пуснала допълнителни влакове в метрото по време на най-натоварените часове. Междувременно стана ясно, че има болни от COVID-19 машинисти. 

Коментари: 0