Нов срив на турската лира заради лоши прогнози на Moody’s

Рейтинговата агенция очаква нови проблеми за икономиката на югоизточната ни съседка

Нов срив на турската лира заради лоши прогнози на Moody’s

Турция и Аржентина ще преминат през големи турбуленции през идните тримесечия. Причината е, че икономическият ръст се забавя както в напредналите, така и в развиващите се, пазарни икономики. Това гласи доклад на Moody’s, адресиран към международните инвеститори.

Според рейтинговата агенция затягането на валутната политика на големите икономики и продължаващите геополитически търговски спорове продължават да подкопават доверието на инвеститорите в световен мащаб. Все по-мрачни са перспективите на Moody’s за ръст на развиващите се пазари като Турция и Аржентина. Според агенцията въпросните пазари са силно зависими от чуждестранните капитали и затова са най-уязвими на бъдещи сътресения.

Очакванията на експертите са турската икономика да премине през трудни моменти през първата половина на 2019 г. заради пропадането на турската лира и повишаващите се разходи по заемите, които оказват негативно влияние върху икономиката.

„Двуцифрената инфлация, резкият ръст в разходите по заемите и ограничените банкови кредити вероятно ще окажат негативно влияние върху покупателната способност на домакинствата и ще доведат до спад във вътрешното потребление и инвестиции”, обясняват от Moody’s.

За икономиката на Аржентина очакванията пък са, че до 2020г. тя няма да се върне към позитивен ръст заради строгата парична и фискална консолидация, договорена с Международния валутен фонд (МВФ).

Докладът на Moody’s оказа силно негативно влияние върху курса на турската лира, който се срина с 1.26% спрямо този на долара и с 1.10% спрямо еврото.

Коментари: 0