Как да шофирате безопасно през зимата

Вижте съветите на експертите от Nokian Tyres

Как да шофирате безопасно през зимата
Автор: Божидара Иванова

Когато дойде време да сложите зимните си гуми, се уверете, че те са все още използваеми. Преди да смените зимните гуми, не забравяйте да проверите дълбочината на протектора и състоянието на ламелите. Можете да се научите да ги сменяте и сами, но тази дейност изисква концентрация. 


Проверете Индикатора за безопасно шофиране

Един лесен и популярен трик се състои в това да използвате монета от две евро или два лева, за да проверите дълбочината на протектора. Проверката на Индикатора за Безопасно Шофиране (Driving Safety Indicator, DSI) обаче е много по-лесна. Този Индикатор представлява поредица от числа върху повърхността на протектора, които позволяват да проверите оставащия протектор в проценти, тъй като номерата постепенно изчезват с износването. Най-високото видимо число обозначава оставащата дълбочина на протектора. Дълбочината на протектора е особено важна за шофиране в киша, хлъзгави пътища, а определящи са и ламелите, които в подобна ситуация имат по-голямо значение.

 

Трябва да проверявате гумите си

Сцеплението на зимните гуми без шипове се дължи на протектора, шарката на протектора и използваните за тях материали, затова потребителите е нужно да следят за състоянието на ламелите и жлебовете. Сцеплението е възможно благодарение на острите ръбове на ламелите и на меката каучукова смес, от която са направени. Ако ламелите са изпилени, заоблени по ръбовете и твърди вместо гъвкави, това означава, че гумата е загубила сцеплението си. Нещо повече – масово новите автомобили имат предно задвижване, по-тежки са в предната си част, а мощността на двигателя е по-висока от преди. Агресивният стил на шофиране ускорява износването още повече.

 

Настройте правилното налягане предварително

Първите появи на нощен скреж са знак, че е време да поставите зимните си гуми. По това време, сенчестите участъци може да са замръзнали рано сутрин. Нужно е да внимавате, когато извършвате смяната.

Продуктовият мениджър на Nokian Tyres Мартин Дражик напомня, че някои гуми имат определена посока на въртене. Гумата има шарка със стрелки, чиято посока на движение, трябва да е напред. Ако гумите бъдат поставени не както трябва, няма да осигуряват предвиденото сцепление, необходимо при по-взискателното зимно време.

„Винаги настройвайте правилно налягане в гумите си, преди да ги смените. Понякога хората шофират до бензиностанцията, за да проверят налягането си, едва когато вече са поставили зимните си гуми. Ако две от гумите ви, имат много ниско налягане, например, те могат да бъдат повредени, докато карате към бензиностанцията“, казва Дражик.

Ако джантите ви имат конусовидни гайки, гайките трябва да бъдат насочени навътре. Трябва да преместите също така всички нужни центриращи пръстени върху зимните гуми. Ако не го направите, това ще доведе до вибрации.

 

Въпреки че има много детайли, можете да се учите с практиката.

„Започнете като следвате това, което прави някой, който е опитен в сменянето на гуми. Това далеч не е “ядрена физика“, допълва още Дражик. Ако все пак считате, че уменията ви не са достатъчни за тази задача, е нужно да оставите професионалист да я свърши.

„Смяната на гумите на новите автомобили не е много лесна, а и размерите на гумите са се повишили, което означава, че те заемат повече място и изискват повече сила при работа с тях“, пояснява Мартин Дражик.

Клиентите на хотелите за автомобилни гуми в центровете на Vianor, получават препоръчително време за смяна на гумите, преди съответния сезон. Професионалист ще провери състоянието им когато ги сменя. По този начин, шофьорът ще знае, че гумите поставени на автомобила му са безопасни и отговарят на законовите изисквания.

Коментари: 0