Нов завод за електрокамиони край Пловдив разкрива 150 работни места

Производството трябва да започне до половин година

Нов завод за електрокамиони край Пловдив разкрива 150 работни места
4010 ~ 1 мин. четене
Китайска компания с партньори от Люксембург и България започва да сглобява мини електрически камиони в „Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/ край Пловдив. Прогнозата на изпълнителния директор на „Сентро аутомотив груп“ Питър Уанг е производството да стартира до половин година. В следващите 3 години фирмата планира да инвестира около 10 милиона евро в начинанието, съобщи Уанг на среща с министъра на икономиката Емил Караниколов.

„Бихме искали този завод да се превърне в център за Централна Европа – не само за сглобяване, но и за производство на отделните части, както и за поддръжка. Това е целта ни“, подчерта г-н Уанг. 

Около 150 души ще бъдат наети в новия завод. Доброто образование на работниците е една от основните причини компанията да направи инвестицията си в България. 

„Цената за сглобяването и пласирането на пазара на самите електромобили също е доста привлекателна за инвеститорите“, допълни Жилбер Жост председател на „Севик имобилити“ от Люксембург – партньор на китайската компания – производител.

Вече е направено проучване сред няколко български спедиторски фирми, които са проявили интерес към придобиването на такъв тип транспорт. „Няма да е необходимо камиончетата да бъдат купувани“, подчерта г-н Жост.  Той обясни, че „самото превозно средство не е важно – важна е технологията, която се крие зад него – приложенията, мобилната комуникация, цялостната поддръжка на камиона. В Европа всъщност ние не продаваме камиони – продаваме решения, логистична концепция“.  
Подкрепи Economic.bg