Нов завод за хляб правят в Пловдив

Проектът е за над над 14 млн. евро, част от тях са по европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA

Нов завод за хляб правят в Пловдив
856 ~ 3 мин. четене

Societe Generale Експресбанк и Регионалният фонд за градско развитие отпуснаха осемгодишен инвестиционен кредит на пловдивската компания за производство на хляб и хлебни изделия „Симид Агро” ЕООД в общ размер от над 14 млн. евро по европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA. Съфинансирането, осигурено от банката за проекта, е на стойност  9 586 451 евро.

„Симид” е най-големият производител на едро и дистрибутор на прясно изпечен и замразен хляб в България. Кредитните средства ще бъдат използвани за изграждане на модерен, енергийно ефективен завод за замразени хлебни изделия и закупуване на ново оборудване в Южната промишлена зона на Пловдив.

При изпълнението на проекта, част от старите, амортизирани складове и работилници с площ от на 4 000 кв. м са премахнати. На тяхно място е започнато изграденето на сграда на три нива с обща застроена площ от близо 15 000 кв. м. 

На първото ниво ще се помещават шоковите фризери, машините за обработка на кутиите и палетата с готова продукция, заедно със складова база с 3380 палетни места за съхраняване (еквивалент на 100 пълни товарни автомобили). Производствените линии ще бъдат разположени на второто и третото ниво, заедно с някои административни помещения.

В момента дружеството разполага с 2 линии за производство на замразени хлебни изделия в своя завод „Хебър” в Пловдив. Съществуващите производствени мощности не са достатъчни да покрият нарастващото търсене на замразени хлебни изделия от страна на големите търговски вериги и техните магазини в България, Гърция, Румъния, Сърбия и други страни от Централна и Източна Европа. 

За да отговори на повишеното търсене, проектът предвижда новия  завод  да има капацитет от 8 производствени линии, като по проекта ще бъдат закупени  5 линии, между които такива за производство на стандартен хляб, франзели, земели, кроасани и други сладкарски изделия. 

В резултат от инвестицията ще бъде създадена възможност за работа на много хора по време на строителството, както възможност за специализирана работа за над 220 души след пускането в експлоатация на завода. В дългосрочен план проектът се очаква да повиши икономическия растеж и конкурентоспособността на целия район в Южната индустриална зона на Пловдив.

Новият завод на дружеството ще бъде високо енергийно-ефективен – административните помещения ще се отопляват с отпадната топлина от пещите и фризерите за шоково замразяване. От друга страна, помещения за съхранение при -22° C ще бъдат построени с високоефективни изолационни термопанели, за да пестят енергия при поддържането на тази температура. 

Сградата на проекта се класира в най-високия клас енергийна ефективност и няма да произвежда никакъв шум или прахово замърсяване – напълно в съответствие с Приоритетна ос 1 от европейската енергийна политика за насърчаване на устойчивостта на околната среда и борбата с изменението на климата.

"Много сме доволни, че една от най-чудесните български и пловдивски компании реши да изпълни амбициозен инвестиционен проект, който при това е и от полза за града. Това, че проектът е от обществен интерес позволи да бъде финансиран от Регионалния фонд за градско развитие, като за нас той ще е вероятно най-големия от около 30-те проекта, които Фондът ще финансира по инициативата JESSICA в шестте големи градове в България", сподели Мартин Заимов – директор на Регионалния Фонд за градско развитие.

Проектът се ползва и с подкрепата на община Пловдив, заради пълното съответствие с усилията на общината за насърчаване на инвестиции и откриването на нови работни места в региона.

JESSICA е инициатива на Европейския Фонд за Регионално Развитие за подкрепа на устойчиви инвестиции в градска инфраструктура, наследство, образователни, спортни и културни обекти,повторно разработване на запустели терени и др. Регионалният фонд за градско развитие управлява средствата по инициатива JESSICA предназначени за шестте големи града след София – Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен. Проектите по JESSICA са социално-ориентирни, ползват се с подкрепата на общинските администрации и са с неоспоримо широко обществено значение. 

Коментари: 0