Новата агенция по пътна безопасност ще изхарчи близо 3 млн. лв. през 2019 г.

Структурата ще има 39 служители

Новата агенция по пътна безопасност ще изхарчи близо 3 млн. лв. през 2019 г.

Снимка: bTV

Новата агенция за пътна безопасност ще изхарчи 2.9 млн. лв. само през тази година, като бюджетът за следващите години все още не е гласуван, Това заяви Малина Крумова, председател на новосъздадената Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ пред bTV. Тя уточни, че в звеното ще бъдат назначени на щат 39 души от други ведомства. 

„Това не е мегаструктура и мисля, че се подхожда спекулативно в обществото по този въпрос“, коментира бившият регионален министър. По нейни думи фокус на работата на звеното ще бъде да свързва останалите 11 ведомства, които се грижат за безопасността по пътищата, и да дава препоръки за конкретни мерки.

Агенцията има няколко основни функции. Една от тях е да събира информацията от всички ведомства и ще прави системен анализ. "Безопасността на движението по пътищата е системен проблем, който се влияе от много фактори – поведение на хората, качество на пътя, качество на колите. Отделни ведомства отговарят за тези елементи – всяко едно от тях има правомощия и функции, но липсва системен подход”, обясни Крумова.

За създаване на ново звено заговори първо вицепремиерът Томислав Дончев след катастрофата край Своге през август, в която загинаха 20 души. Подобен орган обаче вече съществува под шапката на Министерството на вътрешните работи и се казва Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДП). Според Дончев обаче липсва синхрон между всички структури, отговарящи за пътната безопасност у нас, каквото е и мнението на Борисов.В началото на декември премиерът Бойко Борисов заяви, че отговорността за движението по пътищата се споделя между 11 институции. Те обаче очевидно не работят, за да се налага създаване на още едно звено, което да ги контролира и координира. 

На мястото на Крумова в регионалното министерство застана Николай Нанков, който подаде оставка като регионален министър след катастрофата край Своге през август 2018 г.
Коментари: 0