Новата Европейска комисия встъпи в длъжност

Българката Кристалина Георгиева ще отговаря за бюджета и човешките ресурси

Новата Европейска комисия встъпи в длъжност
404 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия на португалеца Жозе Мануел Барозу, който управляваше изпълнителния орган на ЕС в продължение на 10 години, ще бъде сменена от екипа на бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, състоящ от четирима бивши премиери, петима бивши вицепремиери и 19 бивши министри.

Новата комисия е разделена на седем условни тематични групи, всяка от които се оглавява от заместник-председател. Бившият италиански външен министър Федерика Могерини ще ръководи европейската дипломация. Холандецът Франс Тимерманс ще бъде пръв заместник-председател и дясна ръка на Юнкер. Той ще се заеме с въпросите за по-добрата регулация, междуинституционалните отношения, върховенството на закона и хартата за човешките права.

Бившият премиер на Естония Андрус Ансип ще се занимава с единния цифров пазар, а латвийският бивш премиер Валдис Домбровскис ще стане зам.-председател за еврото и социалния диалог. Бившият премиер на Финландия Юрки Катайнен ще заеме поста на зам.-председател по заетостта, икономическия ръст, инвестициите и конкурентоспособността.

Мястото на словенката Аленка Братушек, чиято кандидатура бе отхвърлена от Европейския парламент, ще бъде словакът Марош Шевчович, на когото Юнкер отреди заместник-председателско място, ще отговаря за енергийния съюз. Българката Кристалина Георгиева ще отговаря за бюджета и човешките ресурси.

Подкрепи Economic.bg