Нови скандални разкрития разклащат управлението на Тръмп

Американският президент е искал от директора на ФБР да спре разследване за руската му връзка

Нови скандални разкрития разклащат управлението на Тръмп
3464 ~ 2 мин. четене

Скандалите около американския президент Доналд Тръмп стават все по-мащабни, а някои анализатори вече говорят за „началото на края“ на неговото управление. Източници на вестник New York Times са заявили, че Тръмп е искал от директора на ФБР Джеймс Коми да прекрати разследването за евентуални връзки между бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин и Русия.

Ексклузивното разкритие идва една седмица след като Тръмп уволни Коми и няколко дни след като стана ясно, че американският президент е споделил с русия външен министър Сергей Лавров чувствителна и строго секретна информация от тайните служби.

Белият дом побърза да отрече истинността на информацията, разкрита от New York Times, като от там заявиха, че не е истина или поне разговорът между Тръмп и Коми не е представен коректно в материала.

Според доклад на Коми, той се е срещнал с Тръмп в средата на февруари в Овалния кабинет. Именно там американският президент е опитал да му окаже натиск.

"Надявам се, че можете да го пропуснете“, е казал Тръмп на Коми, според източник, запознат със съдържанието на доклада.

Според информацията на New York Times по време на срещата в Овалния кабинет Тръмп е осъдил множеството течове на информация към медиите и е казал, че директорът на ФБР трябва да обмисли евентуално преследване на журналисти, които публикуват класифицирана информация.

В деня след обвинението, че Тръмп е разкрил на руснаците деликатна информация, новото разкритие допълнително разтърси членовете на Конгреса.

"Докладът е мощно доказателство за възпрепятстване на справедливостта и със сигурност заслужава незабавно разследване от независим специален прокурор", заяви сенаторът демократ Ричард Блументал.

И републиканците, и демократите заявиха, че искат да видят доклада на Коми за провелата се среща през февруари.

Председателят на комисията за надзор в долната камара на Конгреса Джейсън Чафец е изпратил писмо до действащия директор на ФБР Андрю Маккабе, с което му поставя краен срок до 24 май, в който ФБР да подготви и предостави цялата информация за комуникацията между Тръмп и Коми.

Подкрепи Economic.bg