Софтуерните академии са решението на проблема с кадрите в IT сектора

Пловдив става IT столицата на България

Христо Ганев:

Софтуерните академии са решението на проблема с кадрите в IT сектора
4184 ~ 4 мин. четене

Пловдив ще стане IT столицата на България на 26 ноември (събота), когато ще се проведе  едно от най-големите специализирани събития за информационни технологии в региона – конференцията PlovDev. Целта на форума е да събере студенти и представители на  бизнеса, които да обменят опит и ентусиазъм и да помогнат на ITобществото в града да се развие. Повече за събитието и за развитието на бранша в Пловдив разказва Христо Ганев от Proxiad България, организатор на събитието.

Г-н Ганев, в  последните години Пловдив се превърна в може би най-привлекателната дестинация за фирми от секторите на IT, аутсорсинга и управлението на бизнес процеси. Бихте ли посочили данни колко и какви компании от тези браншове в последните година или месеци са избрали Пловдив за откриване на свой офис или център?

Наистина, в последните години наблюдаваме голям растеж, най-вече в посока BPO (Business Process Outsourcing – бел.ред) и кол центрове, като общият брой на заетите в сектора достига 5000 човека. Наред с навлизащите на пазара компании, някои от традиционно присъстващите разшириха офисите си.  В Proxiad не правим изключение от тази тенденция, като през 2016 г. разширихме офиса си и добавихме нови екипи.

С какво градът стана привлекателен за тези бързо развиващи се сектори?

В основата на този успех е високото ниво на средното и висше образование. Оттам нататък, Пловдив е голям град, лесно достъпен  от столицата, с  добра инфраструктура и хубава атмосфера. Критичната маса от фирми и качеството на живот задържат все повече млади специалисти, които преди предпочитаха да потърсят развитие в София.  

Защо Proxiad България избра Пловдив? Разкажете повече за дейността на Вашата компанията и плановете за евентуално нейно разширяване и наемане на нови служители.

Преди 10 години, когато започвахме в Пловдив, решението не беше  очевидно и до голяма степен беше повлияно от правилните хора, на които попаднахме в началото. Благодарение на тази стабилна основа – както в Пловдив, така и в София – в Proxiad винаги сме успявали да поддържаме устойчив растеж. Нашата компания разработва софтуер за големи клиенти на френския и немския пазар. Работим в различни сектори, като банкиране, електронни разплащания, фактури, застраховане. Имаме традиционно силен Java отдел, а последните години успяхме да стартираме екипи около .Net и PHP. Очаквам да продължим да растем и да разширим  Java и .Net екипите си в Пловдив, както и да продължим успешната работа със стажанти от последните години.

Как оценявате кадровия проблем в IT и аутсорсинг бранша и как би могло краткосрочно да се разреши той?

Кадрови проблем има, все пак България придоби голяма популярност като аутсорсинг дестинация. Софтуерните инженери се радват на все повече избор сред компании в сферата на услугите, продуктови компании и стартъпи. Отговорът на всичко това са софтуерните академии, все по-силното сътрудничество между университетите и бизнеса, както и инвестициите в стажантски и обучителни програми.

За четвърта поредна година компанията Ви е организатор на конференцията PlovDev за развитието на IT сектора. Какви са акцентите на събитието тази година?

PlovDev е инициатива, която възникна около наши служители и беше подкрепена от Proxiad. В това отношение винаги сме се опитвали да следваме хората и техните идеи. Мисля, че конференцията има своята роля в развитието на IT обществото в Пловдив. Тази година PlovDev е в стандартния си формат – разнообразни и интересни технологични теми в рамките на един ден, свободен вход и обещаващо афтър парти.  

Засилва ли се интересът към IT образованието в България и с какви мерки повече хора може да се насочат към него?

Интересът в последните години е много голям – включително от страна на хора с различна професионална посока. Някои фирми експериментират с програми за преквалификация, насочени към архитекти, геодезисти, физици. Това са специалности, където реализацията е по-трудна последните години, а нивото на изучаваните дисциплини е развило така нужните за IT специалистите умения, като аналитично и абстрактно мислене. Със сигурност ще се радваме да видим от държавата повече инвестиции в образование, където последните години се усеща остър недостиг на преподаватели.

 Често се говори за високото ниво на българските IT специалисти. Мит или реалност е това?

Нивото е високо и вярвам, че повечето компании, търсещи чуждестранен партньор, намират добър баланс у нас. България традиционно има силно развита система от математически и езикови гимназии, която е гръбнакът на IT сектора. Тази система произвежда таланти и успява да привлече компании, занимаващи се с проучвания и иновации. Доколко в дългосрочен план има риск това да остане мит, зависи от усилията – нашите и на държавата - да осигурим достъпно и качествено образование.

IT секторът привлича много хора с високите възнаграждения. Как виждате тенденциите в заплащането – ще се запазят ли високите нива, може ли да се очаква дори тяхното повишаване?

Основният риск при нарастването на възнагражденията е качеството на работата, която седи срещу тях. Ако в момента ръстът на заплатите се определя от голямата конкуренция на IT пазара, поддържането на този ръст в дългосрочен план ще е изключително свързано с качеството на IT услугата. В следващите няколко години IT секторът у нас ще трябва да успее да отговори на това предизвикателство, за да продължи да расте устойчиво.

Подкрепи Economic.bg