Новият директор на НАП трябва да спре терора върху малкия бизнес

Галя Димитрова е отстранена за системно неизпълнение на служебните задължения, обяви служебният финансов министър

Асен Василев:

Новият директор на НАП трябва да спре терора върху малкия бизнес
7512 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Задачата на новия директор на Националната агенция по приходите (НАП) Румен Спецов ще е да увеличи приходите, като се фокусира върху големите данъкоплатци и премахне терора върху малките. Това каза служебният министър на финансите Асен Василев на брифинг след новината за отстраняването на досегашния директор Галя Димитрова.

Бях учуден, че мерки по отстраняването на досегашния директор на НАП не са взети по-рано“, каза Василев. Той обясни рокадата със „системно неизпълнение на служебните задължения.

Министърът подчерта случая от юли 2019 г., когато изтекоха личните данни на над 6 млн. физически лица, като посочи, че вече има няколко решения за обезщетения на граждани. В периода 2017-2020 г. пък е отчетена системна ниска събираемост на ревизионните актове. По думите на министъра 66.5% са потвърдените изцяло или частично, докато останалите са отхвърлени, което „говори за качеството им“.

„Начислени са 4.29 млрд. лв. вземания с ревизии, а са събрани 2.25 млрд. лв.“, допълни той.

Последната задача пред Спецов е в посока фирмите с големи касови наличности, които трябва да станат фокус на тематични проверки през идните два месеца.

Коментари: 0