Новият щам на COVID-19 е открит в 22 страни в Европа

Предстои повратна точка в хода на пандемията, прогнозират от Световната здравна организация

Новият щам на COVID-19 е открит в 22 страни в Европа

Снимка: Pixabay

5810 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Новият щам на COVID-19 е открит в 22 европейски страни, съобщи директорът на регионалното бюро за Европа на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге, цитиран от The Guardian.

„Разбирам притесненията на правителствата и смятам, че те са напълно основателни. Мутацията се разпространява изключително бързо и сега не е време за отхлабване на ограничителните мерки или за неспазване на вече съществуващите. Към момента няма данни щамът да причинява нови симптоми или да усложнява другите, но трябва да сме предпазливи“, заяви Клуге по време на брифинг.

Други членове на СЗО коментираха, че предстои повратна точка в борбата срещу COVID-19, която ще настъпи съвсем  скоро, предава CNBC. Според Клуге тази промяна ще се усети в първите месеци на 2021 г., а за „виновник“ е сочена ваксината срещу коронавирус. Според експерта това би променило картината, която в момента е все още обезпокоителна.

Началото на 2021 г. представлява повратна точка в хода на пандемията, в която науката, политиката, технологиите и ценностите трябва да образуват единна фронтова линия, която да отблъсне вируса“, категорично заяви Клуге.

Според д-р Катрин Смолууд, старши служител в СЗО за Европа, „за да започнем да променяме нещата, преди всичко трябва да намалим предаването и да контролираме разпространението на вируса, така че да има ефект от ваксините“.

Членовете на организацията призоваха хората да проявят още известно търпение, уверявайки, че скоро всичко ще бъде, както преди.

Към днешна дата Европа е регистрирала 27.5 млн. случая на заразени с COVID-19 и 603 563 смъртни, сочат последните данни на СЗО. Междувременно в редица страни от ЕС започна масовата ваксинация, като през следващите седмици се очакват нови пратки от ваксините на Pfizer и BioNTech. Междувременно на места ще започне прилагането на препаратите на Moderna или AstraZeneca, с което ще се ускори процесът по придобиване на стаден имунитет.

Подкрепи Economic.bg