Новите самолети F-16 ще се плащат разсрочено, увери Каракачанов

Запитване към Държавния департамент на САЩ за нови осем изтребителя F-16 е отправено още през август

Новите самолети F-16 ще се плащат разсрочено, увери Каракачанов

Снимка: Economic.bg/Архив

Запитване към Държавния департамент на САЩ за нови осем изтребителя F-16 е отправено още през август. Ако следващото правителство и парламент вземат решение за закупуването им, този път те ще се плащат разсрочено. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на традиционното изложение за отбранителна техника в Пловдив.

Той уточни, че проектът за нов боен самолет, одобрен от Народното събрание през юли 2019 г., е за 16 самолета, като втория договор ще се подпише при други условия и различни цени.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че миниcтepcтвoтo нa oтбpaнaтa e пoдгoтвилo и изпpaтилo пиcмa-зaявĸи, cвъpзaни c пpoyчвaнe нa възмoжнocти зa пpидoбивaнe нa oщe 8 caмoлeтa F-16 Вlосk 70 oт aмepиĸaнcĸия пpoизвoдитeл „Лoĸxийд Mapтин“.

Припомняме, че за първите 8 самолета, поръчани през август, правителството преведе на американската компания 2.2 млрд. лв. накуп. Това бе задължително условие, поставено от Държавния департамент, тъй като е първата поръчка на България за американско военно оборудване.

След това лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов да бъдат изслушани в парламента по този въпрос.

Коментари: 0