Правителството иска да купи още 8 изтребителя F-16

По първия договор българската държава преведе на американската Lockheed Martin 2.2 млрд. лв.

Правителството иска да купи още 8 изтребителя F-16

Снимка: МС

Министерството на отбраната е подготвило и изпратило писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 самолета F-16 Block 70 от американския производител „Локхийд Мартин“. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с посланика на САЩ у нас Н. Пр. Херо Мустафа и представители на корпорацията. Тази заявка, според премиера, е „израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО“.

Освен самолетите, правителството иска да купи и нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на страната.

Припомняме, че през август 2019 г. правителството преведе накуп 2.2 млрд. лв. по договора за закупуване на първите осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение.

Акцент на днешната среща е било именно дългосрочното сътрудничество, което се реализира благодарение на Програмата за индустриално партньорство между България и САЩ. Освен чисто военните измерения на подписаните договори, партньорството предвижда създаване на индустриален капацитет за поддръжка и развитие на придобитите способности в бъдеще.

„Поради това разглеждаме подписаното Рамковото споразумение с „Локхийд Мартин“ като много полезен инструмент за реализацията на индустриалното сътрудничество по линия на F-16 Block 70, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера“, изтъкна премиерът Бойко Борисов. Той бе категоричен, че благодарение на договореностите ще се внедри уникално за страната ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че българското правителство осигури допълнително финансиране в размер на 300 млн. лв. за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите сто милиона лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август т.г., а планираната инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС.

Коментари: 0