Как използва българинът кредитната си карта

Повече от 50% от плащанията с кредитни карти са в хранителни магазини и бензиностанции

Как използва българинът кредитната си карта

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Българите използват кредитните си карти основно за покупки на храна и гориво. През първите 6 месеца на 2020 г., 53.2% от трансакциите са били в хранителни магазини и бензиностанции. Това показват данните от проучването на БНП Париба Лични Финанси – „Личните финанси на българина”, което се базира на статистически данни на повече от 88 300 трансакции средно на месец, направени с активните кредитни карти между януари и юни 2020 г.

Според анализа 70% от трансакциите на българите са на ПОС терминал, а 23% са били на банкомат. През първата половина на година 5.7% от движенията са били направени с цел покупка на стоки на изплащане. Друга иновативна употреба е трансферът на пари от кредитна карта към банкова сметка. За периода на проучването 1.2% от хората са използвали услугата. Именно това е услугата с най-голяма стойност - 707 лева. На ПОС терминал българите плащат средно 47 лева, а от банкомат теглят средно 145 лева.

Кредитните карти не са просто част от ежедневието ни, те са бъдещето и определено предстоят още подобрения”, сподели Жозе Салойо, управител на БНП Париба Лични Финанси в България.

Най-често българите използват кредитните си карти в хранителни магазини и специализирани магазини за алкохол и цигари. През първата половина на тази година 41.5% от трансакциите са били в такива обекти. На втора позиция с 12.7% е покупката на стоки и услуги за забавления (билети за театър и кино, увеселителни паркове, игри и други).

Хората пазаруват с кредитните си карти и в специализирани магазини – за облекла, козметика, бяла и черна техника, IT продукти, като това са 10.7%. Другата причина, за която се използват картите у нас е за плащане на бензиностанции – 7.6%.

Кредитните карти се използват основно на ПОС терминал

Според данните българите използват кредитните си „приятели” за покупки на стоки, а не за теглене на пари в брой, което е твърде скъпо. През първото полугодие 70% от трансакциите са били на ПОС терминал, а 23% са извършени на банкомат.

45% от плащанията са безконтактни

Данните на БНП Париба Лични Финанси показват, че 45% от трансакциите през първите 6 месеца на годината са били безконтактни със средна стойност 22 лева. Това се обяснява с развитието на технологиите във финансовия сектор, но и с пандемията, която накара хората да избягват да докосват банкноти.

Делът на онлайн трансакциите е 34%

В България онлайн пазаруването е все по-популярно. Делът на онлайн трансакциите с кредитни карти е 34%. За сравнение през втората половина на 2019 г. той е бил 29%. Средната стойност на онлайн плащанията е 56 лева, а за миналата година сумата е била 49 лева.

Колко често използваме картите си?

Първото издание на проучването „Лични финанси на българина” показва, че в периода от януари до юни тази годината хората са използвали картите си средно 2 пъти месечно.

В кой възрастов диапазон е най-разпространено използването им?

Според статистиката 54% от потребителите са на възраст между 31-50 години. По съотношение мъже-жени е:

Най-често кредитните карти се използват в големите градове – София, Пловдив, Варна.

Кредитните карти по света

Колкото повече пътуваме по света, започваме да  осъзнаваме неудобството при обмяна на валута и прибягваме към алтернативни методи. Плащането с карта освен, че е по-лесно е и по-евтино и бързо. Кредитните карти от БНП Париба са отчели плащания в 80 страни в чужбина, като топ 5 са в Германия, Великобритания, Франция, Турция и Гърция.

Коментари: 0