БСК предлага фирмите да бъдат освободени от данъка върху печалбата

От бизнес организацията имат свои предложения за данъчните реформи

БСК предлага фирмите да бъдат освободени от данъка върху печалбата

Снимка: БСК

Антония Симова Автор: Антония Симова

Предприятията да бъдат освободени от данък върху печалбата, предлага Българската стопанска камара (БСК) с аргумента, че тези средства могат да бъдат „пряко използвани за ефективно, пряко и непосредствено подпомагане на българския бизнес“ в условията на криза.

От БСК констатират, че приходите от корпоративния данък за държавата в последните години са в размер на около 2.3 – 2.6 млрд. лв.

Освен това от бизнес организацията предлагат да се предвидят и данъчни преференции за предприятията, които инвестират във високи и иновативни технологии, както и физическите лица да бъдат освободени от заплащане на данък върху дивидента в размер на 5%.

В позицията си те добавят, че не подкрепят предприемането на радикални промени в данъчната система, включително въвеждането на нови данъци, без задълбочена оценка на въздействието и широк обществен и експертен дебат.

Това се случва дни, след като от КНСБ представиха проект за данъчни реформи, които бившият финансов министър Милен Велчев посочи като „крайно леви“ – увеличение на корпоративния данък от 10 на 15%, увеличение на данъка върху доходите на физическите лица с по-големи възможности и намаление на ДДС от 20 на 15%. Срещу това предложение вече се изправиха както БСК, така и Българската търговско-промишлена палата.

Коренно противоположните предложения и от двете страни идват в момент, в който започва новата бюджетна процедурата за 2021 г. Бюджетната политика за следващата година трябва да бъде съобразена с тежката икономическа криза, в която попадна светът заради Covid пандемията, а по всяка вероятност и с предстоящите парламентарни избори, за чийто успех се борят управляващите.

Коментари: 0