Бизнесът не хареса данъчните идеи на КНСБ

Данъчни промени в момента могат да ограничат разходите на бизнеса и назначаването на нови служители

Бизнесът не хареса данъчните идеи на КНСБ

Снимка: Economic.bg/Архив

Неприемливо, с възможност да създаде неяснота и дори хаос сред бизнеса и гражданите, и ще има негативен ефект върху събираемостта. Така Българската търговско-промишлена палата (БТПП) описа предложението на КНСБ за промени в данъчната система. Според бизнес организацията към момента данъчната система на страната функционира сравнително добре и през последните години е показала и добра събираемост.

Припомняме, че миналата седмица синдикалната организация представи идея дaнъĸът за физичecĸитe лицa дa бъдe yвeличeн зa xopaтa c пo-виcoĸи дoxoди oт 10 нa 15%, ĸopпopaтивният дaнъĸ също да се вдигне с 5 пр. пункта, a ДДC дa бъдe нaмaлeн oт 20 нa 15%.

От БТПП допълват, че при данъчни промени на този етап - в края на годината, а и по време на криза - компаниите няма как да планират бъдещите си разходи и ефекта върху резултатите им, което ще накара бизнеса да е предпазлив и по отношение на динамиката в работните заплати и назначаването на нови служители.

Действително в редица страни намалението на ДДС е сред мерките, които правителствата предприеха за ограничаване на негативните последици върху икономика от COVID-19, но в повечето случаи неговото намаление не довежда и не гарантира намаление на цените за крайния потребител, както, предсказано от БТПП, се случи в България с последното намаление на ДДС. Още повече, промяната в данъчната система би създала несъмнено възможности (вратички) за заобикаляне на облагането, което води до увеличаване на сивия сектор у нас, а не до неговото намаляване“, се казва в позицията на организацията.

По отношение на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата за страната и въвеждането на 15% данък върху доходите на физическите лица и данък върху доходите на юридическите лица, БТПП смята, че е недопустимо едни да бъдат облагодетелствани за сметка на други.

Най-губещи биха се оказали хората с високи доходи, които са инвестирали в образованието си, генерират най-висока добавена стойност и/или се лишават от възможности за отдих, работейки на повече от едно място, смята организацията.

Увеличението на данъците в България ще доведе до влошаване на позициите на страната ни в световните класации. Такъв подход е вреден за пазарната икономика, защото дестимулира най-активните граждани в обществото да повишават своята квалификация и да търсят допълнителна заетост.

Коментари: 0