Ресторантьорите преизпълниха обещанието си - вдигнаха цените

Стоките и услугите в сектора на развлечението и културата са нараснали със 7.4%

Ресторантьорите преизпълниха обещанието си - вдигнаха цените

Снимка: Unsplash

Антония Симова Автор: Антония Симова

Ресторантьорите не само че изпълниха обещанието си да не намалят ценните на услугите си, но и го преизпълниха - те са скочили през юли въпреки намалението на ДДС от 20 на 9%. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Значително поскъпване има и при хотелиерските услуги в първия месец от активния летен сезон, въпреки че много хотелиери се оплакват, че намаляват значително цените в опит да привлекат туристи.

Диференцирано ДДС

Цените на стоките и услугите в сектор „Ресторанти и хотели“ се повишават с 2% през юли спрямо месец по-рано. На годишна база цените в сектора скачат с 4%.

Припомняме, че намаления от 20 на 9% ДДС за заведенията, без консумацията на алкохол, влезе в сила от 1 юли. По време на обсъжданията преди това от ресорните асоциации обявиха, че няма да свалят цените, а 11-те процентни пункта реверанс от страна на правителството ще отидат за "стабилизиране на сектора". Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев обявиха тази позиция като "честна" и разпоредиха свалянето на данъка, с който по принцип се облагат потребителите.

За сравнение, в другия сектор, за който бе намалена ставката - този на книгите, се отчита поевтиняване с 1.1% през юли спрямо юни.

Именно намалението на ДДС в Германия доведе до нулева инфлация през юли. Там обаче свиването на размера на потребителския данък не бе за определени браншове, а повсеместно – от 19 на 16% поради икономическата криза, породена от пандемията.

Статистиката в България като цяло отчита леко забавяне на темпа на инфлацията през юли до 1.2% на годишна база, но ускорение на месечна база до инфлация от 0.5%, с което се слага край на серията от четири поредни месеца дефлация на територията на страната.

Освен в ресторантьорския и хотелиерския бизнес, цените на през юли растат и в туристическия сектор - за пакетните услуги за почивка и туристически пътувания в страната - с 16.1% на месечна база и 3.2% на годишна база. Цените в сектора на развлечението и културата, един от най-тежко засегнатите от правителствените ограничения в България, пък са увеличени със 7.4% за един месец, но на годишна база отбелязват понижение с 0.3%.

Увеличение в цените се наблюдава още при транспорта – с 1.4%. Поскъпване е отчетено и при цените на бензин А95 – с 3.1%, на дизела – с 2.2%. Финансовите услуги на банките пък са поскъпнали с 11.2% спрямо юни и с 31.8% на годишна база.

Най-сериозно поевтиняване има при облеклото и обувките – с 2.2%, при компютрите – с 2.5%, при автомобилните застраховки – с 3.9% и при хранителните стоки и безалкохолните напитки – с 1.4%, сред които най-силно са се смъкнали цените на сезонните плодове и зеленчуци, а най-сериозно са увеличени на ябълките (със 7.8%) и маслините (с 2.5%).

Коментари: 0