Новите случаи на COVID в Китай поведоха петрола надолу

Новогодишните празници в страната този път явно няма да дадат обичайния силен тласък в търсенето на гориво

Новите случаи на COVID в Китай поведоха петрола надолу

Снимка: Unsplash

Цените на петрола се понижиха в петък, отдръпвайки се още повече от достигнатите 11-месечните върхове през миналата седмица, предава Reuters. Спадът този път идва заради притесненията, че новите пандемични ограничения в Китай ще ограничат търсенето на гориво в най-големия вносител на петрол в света.

Фючърсите на американския суров петрол WTI поевтиняха с 53 цента, или 1%, до 52.60 долара за барел, след като в четвъртък паднаха с 18 цента.

Фючърсите на суровия сорт Brent се понижиха с 45 цента, или 0.8%, до 55.65 долара за барел, изтривайки печалба от 2 цента в четвъртък.

Възстановяването на търсенето на гориво в Китай подкрепи пазарните печалби в края на миналата година, докато САЩ и Европа изоставаха. Новата вълна от случаи на COVID-19 обаче предизвика поредна порция ограничения срещу заразата и това бързо се отрази негативно на пазара.

Търговският център Шанхай съобщи за първи случаи на зараза на местно ниво от два месеца. Това даде повод на Пекин да призове хората да не пътуват по време на предстоящите новогодишни празници, когато десетки милиони обикновено се връщат в по родните си места. Сезонният тласък на търсенето на бензин в Китай, който обикновено се наблюдава по това време, ще бъде смекчен от затягащите се ограничения, се казва в бележка от консултантската компания FGE.

Пазарът очаква официални данни за инвентаризацията на петрола от Американската администрация за енергийна информация в петък. Данните от индустрията в сряда показаха изненадващо увеличение от 2.6 милиона барела на американските сурови запаси миналата седмица в сравнение с прогнозите на анализаторите за 1.2 милиона барела.

Коментари: 0