Ново компромисно решение бе поставено на масата за преговори в Брюксел

Общата сума на грантовете е намалена, а реверанс е направен и към Полша и Унгария

Ново компромисно решение бе поставено на масата за преговори в Брюксел

Снимка: БТА

Лидерите на страните членки на Европейския съюз получиха ново компромисно предложение за спасителния фонд, предназначен за възстановяване на икономиката в региона, тежко пострадала от коронавирус епидемията. Новият вариант на мегафонда е в същия размер - 750 млрд. евро, но с по-малко грантове - в размер на 390 млрд. евро вместо 500 млрд. евро - и 360 млрд. евро под формата на дългосрочни заеми с ниски лихви.

Към условията за използването на средствата от фонда също са направени промени. В текста за върховенството на закона е добавено, че трябва да се спазват принципите на обективност, недискриминиране и еднакво третиране на страните членки, както и че процесът трябва да се извършва на подход, основан на доказателства. Това се тълкува като отстъпка пред Унгария и Полша, които заплашваха с вето исканията на т. нар. „пестелива четворка“ за замразяване на финансирането за страни, които се разминават с демократичните принципи.

Новото предложение е и реверанс към Нидерландия и Австрия, които настояваха съотношението между грантовете и заемите във фонда да бъде преобърнато с превес на заемите.

Новият план има за цел да прекъсне безизходицата между фискалните консерватори в Северна Европа и мнозинството, които искат решителни действия, за да помогнат на икономиките си възможно най-скоро. Ако лидерите на страните членки успеят да постигнат сделка, това ще означава безпрецедентно задълбочаване на финансовата интеграция за блока.

Срещата на евролидерите в Брюксел вече е два пъти по-дълга от предвиденото, тъй като страните остават разединени и не могат да постигнат единодушие. Началото на заседанието в понеделник - четвъртия ден от преговорите - пък бе отлагано няколко пъти и по информация на Reuters към 21:30 ч българско време все още не е дадено.

По плана има две ясно изразени тенденции - тази на „пестеливата четворка“ в лицето на Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, подкрепяна и от Финландия, които защитават превеса на заемите, и тази на Франция, Германия, Италия и Испания, които искат грантовете да са повече.

Въпреки че според Reuters служители от всички страни предполагат, че новият размер на безвъзмездните средства е приемлив, не е ясно дали други аспекти на най-новия компромис ще бъдат постигнати с консенсус, включително по въпросите, свързани с климата и върховенството на закона.

Ръководителите предупреждават, че съгласието далеч не е дадено, въпреки че през последните няколко часа те звучат предпазливо оптимистично.

„Знам, че последните стъпки винаги са най-трудни, но съм уверен и съм убеден, че е възможно споразумение“, заяви Шарл Мишел пред репортери днес.

Въпреки всички отстъпки, дипломатите заявяват пред Reuters, че сделката е далеч от сигурна. Съществува вероятност и преговорите да бъдат подновени следващия месец.

Коментари: 0