НС отхвърли облекчението за хора, помагащи за лечението на деца

С измененията се налагат промени на още пет данъчни закона

НС отхвърли облекчението за хора, помагащи за лечението на деца
212 ~ 1 мин. четене

Парламентът прие окончателно промените в Закона за корпоративното подходно облагане. С измененията се налагат промени на още пет данъчни закона.

Парламентът отхвърли предложението на Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок, които се застъпиха за данъчното облекчение на физически лица, които правят дарение на семейства с деца, нуждаещи се от лечение и грижа.Това стана по време на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Текстът предизвика дебат и се стигна до две гласувания - на първото депутатите подкрепиха предложението, но при прегласуването мнозинството гласува против.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова заяви, че е „за” подобни облекчения, които подпомагат семейства с деца, нуждаещи се от лечение, но е необходимо изчистване на текстовете.

„Трябва да се зададат много въпроси. Какво би станало, ако родителите на дете не са избрали пътят, който осигурява НЗОК. Не е уместно да предоставяме облекчение върху облекчение, без то да е обосновано. Няма обосновка и за въздействието, което би могло да окаже това предложение. Призовавам да гласувате въздържал се на това предложение”, призова Менда Стоянова.

Междувременно отпадна и предложението на управляващите да се въведат „данък градина“ и „данък уикенд“

Подкрепи Economic.bg