12-те най-влиятелни жени на планетата

Те са подредени от Бизнесинсайдър

12-те най-влиятелни жени на планетата
4370 ~ 3 мин. четене

Наскоро Бизнесинсайдър представи своята класация за най-влиятелните световни лидери. Челната тройка държаха президентите на САЩ Барак Обама, на Китай Си Дзинпин и на Русия Владимир Путин.

В първите 10 могъщи световни лидери се класираха едва две дами – германският канцлер Ангела Меркел на 4-о място и президентът на Бразилия Дилма Русеф – на 10-то.

Сега изданието е решило да посвети и отделна класация на най-влиятелните дами в света – не само в политиката, но и в бизнеса и шоу индустрията.

Вижте кои са 12-те жени с най-голямо влияние:

12. Изабел Дош Сантош (42 г.)


Дъщерята на президента на Ангола е най-богатата дама в страната си и първата жена милиардер в Африка. Състоянието й се изчислява на 3,4 млрд. долара. За сравнение, средният жител на Ангола живее с 2 долара на ден. Изабел притежава редица предприятия като телеком оператора Unitel, банката Portugal's Banco BPI и др.

11. Мег Уитман (59 г.)


Главният изпълнителен директор на Hewlett Packard оглавява компанията от 2011 г. Личното й богатство се изчислява на 2,1 млрд. долара. Ангажирана е и с политика, като през 2010 г. се кандидатира за губернатор на Калифорния, но не успява да спечели.

10. Хилъри Клинтън (68 г.)


Бившият държавен секретар на САЩ сега е кандидат за президентските избори през 2016 г. Бивша първа дама, тя е първата жена сенатор в Ню Йорк и за момента единствената жена, кандидатирала се за президент на САЩ.

9. Бионсе (34 г.)


Без съмнение шоу индустрията има сериозно и значимо влияние. А Бионсе е една от най-популярните звезди. Тя е и най-номинираният изпълнител в историята на наградите Грами, с 53 номинации и 20 награди. Участва и в редица благотворителни инициативи.

8. Джини Ромети (58 г.)


Главният изпълнителен директор на IBM управлява над 380 000 служители, като бройката им се равнява на населението на Ню Орлийнс. Нейната задача е да запази лидерството на компанията в динамичната среда на модерните технологии.

7. Пак Гън-хе (63 г.)


Президентът на Южна Корея е първата жена лидер в страната. Дъщеря е на бившия южнокорейски президент Пак Чон-хи, който идва на власт през 1961 г. с военен преврат. Сред най-отговорните й задачи е да работи за решаване на корейския въпрос.

6. Опра Уинфри (61 г.)


Обичаната американска тв водеща е и успешен предприемач със състояние почти 3 млрд. долара. Личната й история вдъхновява милиони хора, които се изповядват в „Шоуто на Опра Уинфри”. Освен него, притежава продуцентското студио Harpo Productions, дял в Weight Watchers и редица други начинания.

5. Кристин Лагард (59 г.)


Лагард е управляващ директор на Международния валутен фонд от 2011 г. и е първата жена начело на организацията, която съветва по икономически въпроси 188 държави в света.

4. Дилма Русеф (67 г.)


Президентът на Бразилия с български корени оглавява една от бързо развиващите се икономики – седма в света. Страната й е най-голямата в Латинска Америка. В момента обаче Русеф е подложена на сериозни изпитания – забавяща се икономика, нарастващи социални протести и опасност от импийчмънт.

3. Абигейл Джонсън (53 г.)


В края на 2014 г. тя наследи баща си Едуард като главен изп. директор на Fidelity, втория най-голям взаимен фонд в САЩ с активи от над 5,2 млрд. долара и отговорен за пенсиите на милиони американци. Започва работа в компанията още като ученичка, а е назначена през 1998 г. Джонсън притежава 24% във Fidelity, а личното й състояние се изчислява на 18,5 млрд. долара, което я прави една от най-богатите жени в света.

2. Джанет Йелън (69 г.)


Тя е първата жена председател на Федералния резерв (централната банка на САЩ) и отговаря за доброто състояние на най-голямата световна икономика и най-силната валута – щатския долар.

1. Ангела Меркел (61 г.)


Вече 10 години тя е канцлер на Германия и е безспорният лидер не само на страната си, но и на целия Европейски съюз. Нейните решения касаят не само германската икономика, но и тази на еврозоната. Ролята й в световната геополитика е неоспорима и заслужено я подрежда на първото място.

Подкрепи Economic.bg