NV Tower – най-зелената сграда на София

Многофункционалност, удобство, ефективност и устойчивост са водещите характеристики на този иновативен проект, за който са използвани най-новите технологии

NV Tower – най-зелената сграда на София

Снимка: Красимир Свраков

3956 ~ 5 мин. четене
Автор: Яна Колева

На точното място в подходящ момент – такава се очертава да е най-модерната многофункционална сграда в София. Тя предлага редица удобства на бъдещите си ползватели, точно когато е налице трендът за връщане обратно в офисите.

NV Tower е забележителен проект, който добре се вписва в градската среда със своята сложна архитектура и неповторима визия. Избрана е отлична локация на комуникативно място - на бул. "Г. М. Димитров", в близост до кръстовището с бул. "Драган Цанков" и метростанция "Г. М. Димитров".

Функционалност

NV Tower има 21 етажа и 3 подземни нива. Зоните с обществени функции са разположени на първите три етажа и са над 5 000 кв.м., етажи от 4 до 17 предлагат  20 000 кв.м. първокласни офис пространства, а над тях има 4 жилищни етажа. На ниво партер са кафетерия, медицински център и търговски обекти. На втория етаж има голяма спортна и уелнес зона с фитнес, 25-метров плувен басейн с джакузи, СПА зона със сауни, парна баня и релакс помещение, салон за красота и зали за масаж. На същото ниво има конферентен блок със зала за 200 човека, с възможност за разделяне на две по-малки зали и конферентно лоби. На третия етаж спортния център разполага с 4 просторни зали за групови тренировки. На този етаж е и кантината с голяма и красиво озеленена външна тераса. Офисните площи имат възможност за обособяване на open space работни места, зали за срещи, кабинети, зони за отдих.

Фасадата

Сложният архитектурен силует на сградата черпи вдъхновение от динамичните форми на естествените кристали в природата, тъй като минното дело е една от основните дейности на инвеститора Минстрой холдинг. Фасадата на NV Tower е постижение за всички, които са дали принос тя да изглежда точно така. Нестандартните търсения, изискващи иновативен подход, са довели след себе си и множество инженерни предизвикателства. Кратките срокове са били незаобиколим фактор.

Енергоефективност

NV Tower разполага с голям набор от най-модерни сградни системи, които да осигуряват комфортна среда за обитателите и същевременно енергоефективна експлоатация. Специална система за сградна автоматизация и контрол ще следи  потреблението на електрическата енергия и разхода на вода, като ще може автоматично да ограничава консумацията на енергия на някои от съоръженията. Редица иновативни решения съдействат това да е най-зелената сграда в София по отношение на всички ресурси, които ще се ползват в процеса на нейната експлоатация. Затова и тя ще получи сертификат LEED Gold – глобално признат символ за постигнати стандарти в зелени и устойчиви сгради.

От първо лице

Арх. Ангел Захариев, управител на "А и А Архитекти":

NV Tower е изключителен по своята сложност проект за цяла Югоизточна Европа. В архитектурен аспект NV Tower създава нов и неочакван образ за подобен вид сгради, напредничав в много отношения спрямо традиционното строителство. Тази архитектура ще вдъхновява обитателите и посетителите и ще ги предизвиква към смелост и креативност в работата. В NV Tower са интегрирани редица съвременни тенденции при проектирането и изграждането на мащабни проекти: Многофункционалност – създаване на комбинация от различни функции в една сграда, за да бъде обитавана по-дълго време в денонощието. Устойчивост – максимално използване на потенциала на съвременните строителни материали за постигане на голяма енергоефективност, както и озеленяване, включително по тераси и покриви за създаване на по-благоприятен микроклимат. Отговорност към градската среда – високите сгради формират силуета на града и създават неговия характер. Технологичност – използване на иновативни технологии за сградните системи, с възможност за лесното им надграждане в бъдещето.

Архитектите имат свобода да творят, но техните творения – сградите, имат огромно социално значение. Казват, че хората оформят сградите, после сградите формират хората, което показва каква е отговорността на архитектите към обществото. Създаването на красива и хармонична среда върви с това тя да бъде обитавана безпроблемно, като за целта се намерят най-подходящите технологични решения, чрез които да се осигури и дълъг живот на сградата. За мен големите предизвикателства създават предпоставка за повече креативност и нови подходи за решаване на сложните казуси.

Арх. Николай Узунов, водещ проектант в "А и А Архитекти":

NV Tower е емблематичен обект за София, затова отговорността и очакванията към проектантския екип бяха огромни от самото начало. Като ръководител на екипа най-голямото предизвикателство в личен план за мен беше да не се допуска компромис с качеството на проекта въпреки рекордно кратките срокове за изпълнение. Справихме се с постигането на тази много сложна визия и разпределения, които отговарят на най-съвременните тенденции в проектирането на офисни сгради. Това ми костваше много усилия и безсънни нощи, но смятам, че си заслужаваше, защото създадохме качествена сграда и допринесохме за положителното развитие на градската среда.

Инж. Здравко Кинанев, координатор на проекта:

Предимството на NV Tower е в уникалността на архитектурата, богатото озеленяване, наличието на много тераси, отваряемата фасада и големият диапазон на услуги, които ще се предлагат тук.

Едно от големите предизвикателства беше срокът за въвеждане на сградата в експлоатация. Този проект ми даде  възможността да се запозная и да работя с много нови хора и с нови строителни технологии.

Л. арх. Добромира Лулчева, "Ландскейп Дизайн Студио":

NV Tower е модел за устойчива архитектура и градско залесяване. Това е и първият пример за сграда - вертикален парк в България. По своите 21 етажа тя приютява над 200 дървета и над 7 000 малки растения. Растителните видове са добре подбрани и разпределението по етажите е внимателно направено според ориентацията и височината на терасите. Използвани са вечнозелени видове, осигуряващи целогодишен визуален ефект на зелен екран и защита от ветровете. Символиката на природата и естествените кристали е в основата на философията в дизайна на градините. На ниво терен е развита атрактивна градина за бъдеща експозиция на открито на скали и минерали, препратка към основната дейност на инвеститора Минстрой холдинг.

Ивелина Симеонова, маркетинг и лизинг мениджър:

Пазарът на офис площи претърпя известно забавяне на темповете, но NV Tower се радва на нестихващ интерес от самото стартиране на проекта. С внимание към най-малкия детайл, вплетен в цялостния замисъл, NV Tower предлага нестандартна визия за средата на работа. Бизнесът е привлечен от концепцията за мултифункционалност и затова толкова бързо бяха отдадени над 90% от офис площите. Зад такъв успех, разбира се, стои много работа и мотивация за решаване на предизвикателствата.

Текстът е част от бр. 103 на сп. "Икономика".

Подкрепи Economic.bg