Швеция произведе стомана, без да използва изкопаеми горива

Технологията може да намали значително въглеродния отпечатък на страната

Швеция произведе стомана, без да използва изкопаеми горива

Снимка: Pexels

708 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Шведската компания SSAB обяви, че е произвела първата в света стомана, без да използва изкопаеми горива, и я е доставила пилотно на клиент – Volvo Group. Сътрудничеството все още е тестово, но има успех ѝ би помогнало значително за намаляване на въглеродните емисии.

Постижението обуславя напредъка по проекта Hybrit, стартирал през 2016 г. с цел да революционизира производството на стомана. В него SSAB си партнира с енергийната фирма Vattenfall и групата за добив и минерали LKAB – и двете собственост на шведската държава. Идеята на съвместната им работа е да намеря начин как да заменят с водород коксовите въглища, които традиционно се използват при производството на стомана на рудна основа.

През 2018 г. започна изграждането на пилотен завод за производство на такъв тип сплав в Лулео, Швеция. Сега изглежда, че първата в света технология за производство на стомана без изкопаеми горива е реализирана. Компаниите изчислиха, че при успех начинанието им може да помогне за намаляването на CO2 на Швеция с 10% и на Финландия със 7%.

В съобщение от тази седмица SSAB определи пробната доставка за Volvo като важна стъпка по пътя към 100% производство без изкопаеми горива. В дългосрочен план целта е технологията да се развие, така че да бъде приложена в индустриален мащаб. Надеждата е това да се случи през 2026 г.

Първата в света стомана без вкаменелости е не само пробив за SSAB, тя представлява доказателство, че е възможно да се направи преходът и значително да се намали глобалният въглероден отпечатък на стоманодобивната промишленост“, коментира Мартин Линдквист, президент и главен изпълнителен директор на SSAB, пред CNBC.

Производството на стомана е един от многото индустриални процеси, достигнали етап на зрялост и готови за подобрение, що се отнася до емисиите и други показатели, свързани с устойчивостта. Предизвикателството обаче е голямо.

Според Международната енергийна агенция производството на желязото и стоманата е отговорно за 2.6 гигатона преки емисии въглероден диоксид всяка година. През 2019 г. техният отпечатък е по-голям от този на сектори като цимент и химикали. Агенцията добавя, че стоманодобивният бранш е „най-големият промишлен потребител на въглища“.

Hybrit не е единственият проект, който иска да смекчи последиците от производството на стомана. H2 Green Steel планира да изгради производство в северната част на Швеция, което ще се захранва от „зелен“ водороден процес. Още през февруари шведската фирма, която е подкрепена от инвеститори, включително основателят на Spotify Даниел Ек, заяви, че производството ще започне през 2024 г. и ще се базира в региона Norrbotten в страната. Целта е до 2030 г. бизнесът да има капацитет да произвежда 5 милиона тона стомана годишно.

Водородът може да се генерира по няколко начина. Един от методите включва използване на електролиза, с електрически ток, разделящ водата на кислород и водород. Ако електричеството, използвано в процеса, идва от възобновяем източник като вятър или слънчева енергия, той се нарича „зелен“ или „възобновяем“ водород.

Освен производството на стомана, производството на алуминий е друг сектор, където възобновяемите енергийни източници могат да играят роля. По-рано тази година германският автомобилен производител BMW заяви, че е започнал да произвежда и използва алуминий, добит с помощта на слънчева енергия.

Подкрепи Economic.bg