Nvidia представи най-мощния чип за автономни автомобили

Компанията обяви и две нови партньорства – с Uber и Volkswagen

Nvidia представи най-мощния чип за автономни автомобили

Снимка: Nvidia

988 ~ 1 мин. четене
Производителят на чипове Nvidia представи мощния процесор Xavier SOC за автономни превозни средства, който може да изпълнява 30 трилиона операции в секунда, пише Engadget. Тази стъпка е част от изпълнението на амбициозната цел на компанията да изиграе ключова роля в бъдещето на транспорта. 

Новината бе съобщена по време на тазгодишния Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас. Чипът, задвижван от изкуствен интелект (AI), бе обявен за първи път през 2016 г. 

Xavier има над 9 млрд. транзистора с персонален 8-ядрен процесор, 8К HDR видео процесор и ускорител за дълбоко учене. Новият чип е 15 пъти по-ефективен от предишния. 

Благодарение на внедрения изкуствен интелект той ще позволява на превозното средство да съобразява създалата се пътна ситуация, да разсъждава върху нея и да реагира на нея. 

Продуктът идва в момент, когато се забелязва все по-голяма нужда от по-мощни процесори за новопоявяващите се самоуправляващи се и полуавтономни автомобили. Nvidia не крие амбицията си да разшири своето присъствие в сферата на автономните превозни средства и вече има над 320 клиенти, което е голяма цифра за технология в ранна фаза. 

Сега компанията обяви нови ключови партньорства – с автомобилните компании Uber и Volkswagen. Новината повлия положително върху инвеститорите и акциите на Nvidia поскъпнаха с 2.5% по време на ранната търговия, пише CNBC. 
Подкрепи Economic.bg