Обществените поръчки са най-корумпираният сектор у нас

Активното гражданско общество е ключово за борбата срещу корупцията

Обществените поръчки са най-корумпираният сектор у нас
132 ~ 1 мин. четене

Най-съществени проблеми с корупцията у нас има при обществените поръчки. Проблем остават неефективното управление на обществените ресурси и недостатъчните гаранции за контрол при управлението им. Това обяви Ваня Нушева, програмен директор на асоциация „Прозрачност без граници“ пред Bloomberg TV Bulgaria.

Нушева коментира доклада на ЕК, оповестен вчера, според който страната ни е най-корумпираната държава в ЕС. По думите й докато останалите държави в ЕС, включително и тези от Централна и Източна Европа, подобряват стойностите на индексите си, България остава на едно място. Според нея тези резултати се дължат на липсата на последователна политическа воля от страна на трите власти, както и имитирането на реформи.

„По-добрият резултат на Румъния през последните години е в резултат на ефективните действия в правораздаването там”, обяви тя.

„Ако допреди 2-3 години България, Румъния и Гърция се намираха на една и съща позиция, то сега можем да видим, че тези държави се оттласкват от дъното на фона на данните за България”, посочи тя.

Ключово за справянето с корупцията у нас е упражняването на постоянен активен граждански контрол върху институциите. Трябва да има активен диалог и с представители на академичната общност, както и работещи институции, смята още Нушева.

Подкрепи Economic.bg