Общините са поискали допълнително 300 млн. лв. от държавата

Досега са удовлетворени около 30% от исканите средства – повече в Северна България

Общините са поискали допълнително 300 млн. лв. от държавата

Снимка: Economic.bg/Архив

492 ~ 1 мин. четене
Искания за 300 млн. лв. допълнителни средства за общините са постъпили в Министерството на финансите от началото на годината до 10 август. Това се казва в справка, направена за БНР от ведомството. Оттам допълват, че към момента са удовлетворени около 30% от тях. Средно на глава от населението предоставените средства са 12 лева.

Предоставените допълнителни пари на общините в Северна България са за 18 лева на човек, а в Южна - за 9 лева, показват данните на финансовото министерство. Заради по-слабото икономическо развитие на северната част от страната около 40% от исканията на общините са удовлетворени там.

За сравнение - в Южна България засега местните администрации са получили 20% от поисканите допълнителни трансфери, като разликата се обяснява с „по-добрия приходен капацитет на общините в тази част от страната“.

От финансовото министерство подчертават, че с постановлението на Министерския съвет се отпускат 87 млн. лв. за общинските администрации. Други 111 млн. лв. са предназначени за София и Пловдив, но те са предварително разчетени в централния бюджет. Разликата е, че за останалите общини се дават пари, които са спестени или са пренасочени - от разходи, за които се очаква да не бъдат направени, въпреки че има предвидени средства.


Подкрепи Economic.bg