Обявените от ЕЦБ стимули разтърсиха европейските пазари

Решението на финансовия регулатор доведе до висока волатилност на валутните пазари, повлия и на златото

Обявените от ЕЦБ стимули разтърсиха европейските пазари

Снимка: Wikimedia

В четвъртък световните борси завършиха деня  на зелена територия, с което се приближиха до рекордни стойности. В основата на пазарните нагласи бяха положителните новини за търговските отношения между САЩ и Китай и новата програма за количествени улеснения, която ЕЦБ ще използва като мярка за справяне с отслабването на икономиката.

В Европа търговията премина под въздействието на новините от заседанието на ЕЦБ и изказването на председателя и Марио Драги. Той заяви, че ЕЦБ ще задейства програмата си за изкупуване на облигации, засилвайки паричния стимул за поддържане на икономическия растеж. Бенчмаркът DAX приключи деня на ниво от 12410.25 пункта, докато FTSE 100 остана с минимално изменение при 7344.67 пункта. Новините породиха голяма волатилност на валутните пазари, при което валутната двойка EUR/USD се обезцени с повече от една фигура, но бързо съумя да покрие загубите и излезе на печалба с половин процент.

Решението на ЕЦБ да намали лихвите по депозитите до -0.50% въздейства върху търговията със злато, което поскъпна с 0.16% до почти 1500 долара за тройунция.

През изминалия ден цената на петрола отстъпи с 1.63%, като суровината се търгуваше при 55.07 долара за барел, на фона на добрите перспективи пред търговските отношения между САЩ и Китай.

Широкият индекс на Щатите S&P 500 задържа стойността си над границата от 3000 пункта, след като прибави 0.29% към стойността си. Dow Jones Industrial Average напредна за седми пореден ден, след като се покачи с 45.41 пункта до 27182.45, докато Nasdaq се изкачи до 8194.47 пункта. Президентът на САЩ Доналд Тръмп се съгласи в сряда да забави допълнителното увеличение на тарифите за китайски стоки с две седмици, като „жест на добра воля“. Това беше отчетено от пазара като възможност за стопляне на отношенията между двете най-големи икономики в света.

От 15:30 часа през деня ще бъдат публикувани данните за продажбите на дребно в САЩ, като очакванията са за по-слабо повишение спрямо предходния месец. Ако стойностите покажат отслабване на растежа, това ще затвърди очакванията за спад на икономиката.

Liberty Media


Движението на цената образува обръщащ тренда модел „Глава и рамене“, което очакваме да създаде достатъчно силен импулс, който да повиши акциите до $46.50. Сигнал за покупка имаме при заваряне на дневната свещ над вратната линия. Ако пазарът не покаже достатъчно сила, за да образува пробив, формацията няма да се счита за валидна, което може да понижи цената.

USD/CHF


Валутната двойка американски долар – швейцарски франк образува движение във възходящ канал, който дава възможност за влизане в дълга позиция при отскачане на цената от линията на подкрепа или при пробив над средната тренд линия около нивото 0.9950. Потвърждение за генериране на нова възходяща вълна ще имаме при пробив на индикатора Стохастик, което трябва да даде сила на движението.

XAG/USD


При среброто имаме предпоставка за заформяне на силно низходящо движение на база няколко фактора. Имаме образувана скрита дивергенция на 4-часова графика, която е тренд продължаващ модел. Също така имаме тестване на съпротивата от 50 периодната средна, след което обръщаща свещ, показваща, че продавачите вземат контрол при търговията. Сигнал за продажба ще имаме след пробив на линията на подкрепа под $18.

Dow Jones


Според стойностите на индикатора RSI възходящото движение има още потенциал, което може да доведе до нов исторически максимум за индустриалния индекс. Ако се забележи отслабване на движението и формиране на обръщащи свещи, очакваме да се образува двоен връх около предходния максимум и да последва понижение.

Коментари: 0