Очакваме 10 хил. чужденци по празниците

Все повече чуджестранни туристи избират България като дестинация за спа и уелнес туризъм, казва Румен Драганов

Очакваме 10 хил. чужденци по празниците
252 ~ 2 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

За туристопотока към България по празниците, летния туристически сезон и предимствата на страната ни като туристическа дестинация, Economic.bg разговаря с Румен Драганов – председател на Института за анализи и оценки в туризма.

- Г-н Драганов, как ще коментирате прогнозата на министъра на туризма Николина Ангелкова за 1,2 млн. чуждестранни туристи за зимния туристически сезон?

Предвижда се 1, 250 млн. души да посетят страната ни в периода между 15 декември и 15 април, като една голяма част от тях ще посетят зимните ни курорти с цел ски и сноуборд туризъм. Други ще посетят страната ни с цел културен или бизнес туризъм.

- А какъв ще е броят на чуждестранните туристи по коледните празниците?

Около коледните празници очакваме около 10 хиляди чужденци да посетят България. Те ще посетят главно хотели по планинските курорти, които предлагат спа и уелнес процедури.

- Кои са най-предпочитаните места сред курортите?

Сред курортите най-предпочитани са Пампорово, Банско, Сандански, Поморие, Велинград, Кюстендил.

- А има ли интерес към по-големите градове от страната?

Разбира се. Най-голям интерес има към София, Пловдив, Велико Търново. Те привличат туристите, както за празниците, така и за шопинг. Общо  взето, след като много българи заживяха в чужбина, те създават много контакти с колеги и семейства. Съответно по празници като Коледа и Великден, често българи канят на гости приятелите си от чужбина, за да празнуват заедно.

Имаме и увеличен интерес към пътувания, свързани с използването на дигитални средства. Наблюдаваме все по-голяма група от туристи, които индивидуално правят своята почивка чрез туристически сайтове, като закупуват билети, избират маршрут и кои културни паметници да посетят по собствени усмотрения. Това прави всяко пътуване уникално и също така увеличава притока на туристи.

- От кои страни се очакват най-много туристи по Коледа?

Най-голям брой идват от съседна Гърция, Румъния, Македония и Сърбия. От европейските страни сме най-предпочитани сред испанските, австрийските и германските туристи.

- Къде предпочитат да почиват българите?

Българите определят Коледа като семеен празник, съответно голяма част от тях ще празнуват със семействата. До известна степен празникът е и корпоративен, защото много от хората се събират с колеги около Коледа, както и Нова година.

- А тези, които са решили да празнуват в чужбина?

По-голям е интересът към съседните на България страни. На първо място е Гърция. Към Турция има известен отлив на туристи, въпреки че там цените са доста по-ниски, също така има свръхпредлагане, което пък намалява интереса.

- Какви са очакванията за зимния туристически сезон?

Очертава се добър и успешен зимен туристически сезон, въпреки че в началото сезонът започва с по-топли дни. Очакват се добри снежни условия след декември месец. Интересът към спа туризъм в последните години доказа че трендът за повишаване е средно около 15-20 процента на годината. Все повече чуждестранни туристи избират България като дестинация с добър спа туризъм, богата природа, минерални извори и уелнес.

Подкрепи Economic.bg