Огромен айсберг е напът да предизвика екологична катастрофа

Леденият къс с площ от 4200 кв. км се движи към Южна Джорджия и вещае смърт за местната фауна

Огромен айсберг е напът да предизвика екологична катастрофа

Снимка: OPERNICUS/ESA/SENTINEL-1

Огромен айсберг се насочва към остров Южна Джорджия в южната част на Атлантическия океан, съобщава Reuters. Учените твърдят, че предстоящият сблъсък може да опустоши дивата природа, включително пингвини, тюлени и албатроси. Експертите са прекарали седмици в наблюдение на това събитие, свързано с климата, тъй като айсбергът - приблизително със същия размер като самия остров - е криволичил и напредвал в продължение на две години, след като се откъсна от Антарктическия полуостров през юли 2017 г.

Именно този полуостров е едно от местата с най-бързо затопляне на Земята, регистрирайки рекордно висока температура от 20.75 градуса по Целзий на 9 февруари т.г. Затоплянето предизвиква загриженост у учените заради топенето на ледовете, което пък води до по-високо ниво на морското равнище в световен мащаб.

Гигантският айсберг, наречен A68a, е напът да се сблъска с остров Южна Джорджия - отдалечена британска отвъдморска територия край Южна Америка. Дали този сблъсък ще се случи след дни или седмици, не е ясно, тъй като айсбергът постоянно се ускорява или забавя в зависимост от океанските течения по пътя си, казва Герент Тарлинг, биологичен океанограф от Британското антарктическо проучване, който проследява ледената маса.

Сблъсъкът все още не е 100% сигурен, тъй като теченията могат да пренесат айсберга покрай острова, каза Тарлинг. „Теченията около острова са сложни и все още е възможно той да го пропусне“, каза Тарлинг.

Изображения, заснети от самолет на британските кралски военновъздушни сили и публикувани във вторник, показват размера на чудовищния айсберг с площ 4200 квадратни километра, чиято повърхност е осеяна с тунели и пукнатини. Наблизо могат да се видят редица по-малки ледени късове.

„Големият размер на айсберга A68a означава, че е невъзможно да се улови целият му размер в една снимка“, заявиха британските власти.

Учените се опасяват, че айсбергът, удряйки острова, може да унищожи морския живот на дъното. Ако се настани на фланга на острова, той може да блокира пингвините и тюлените от обичайните маршрути за хранене на малките им.

A68a може също така да бъде пречка за правителствените кораби, извършващи риболовни патрули и наблюдение около Южна Джорджия и Южните Сандвичеви острови, казаха британски официални лица.

Коментари: 0