Окончателно: Парното поскъпва с до 38%, токът с 1%

Регулаторът взе окончателно решение след повишението на цената на природния газ

Окончателно: Парното поскъпва с до 38%, токът с 1%

Комисията за енергийно и водно регулиране прие окончателно решение за поскъпването на тока, парното и топлата вода.

Цената на тока за битови абонати се увеличава с 0,95 %. Добавката "задължения към обществото" се променя от 35.77 лв./MWh - на 37.02 лв./MWh. За стопанските потребители, снабдяващи се с електроенергия на свободния пазар това води до поскъпване на цената с около 1%, става ясно от публикуваното на страницата на регулатора решение.

Цената на парното се увеличава драстично. За отделните топлофикации увеличението варира между 18% и 26%, като единствено за "Топлофикация Плевен" то е близо 38 на сто поради направени корекции в резултат на невярно подадени от дружеството данни за предишен период.

Решението на регулатора беше взето на закрито заседание и влиза в сила от момента на приемане. През последните дни, както и днес, пред сградата на КЕВР имаше протест срещу драстичното увеличение на цените. Причината за измененията на цените е утвърдената от началото на месеца по-висока цена на природния газ, който осигурява общественият доставчик "Булгаргаз" ЕАД. Цената на синьото гориво нарасна с 30 на сто.

Коментари: 0