Окръг Пекин въвежда „военно положение“ заради нови случаи на Covid-19

Тестове са показали зараждането на нови огнища на пазар на едро за хранителни стоки

Окръг Пекин въвежда „военно положение“ заради нови случаи на Covid-19
7078 ~ 2 мин. четене

В окръг Пекин е въведено военно положение, а в столицата от днес е забранен туризмът. Причината за крайните мерки са новооткритите големи клъстери на коронавирусни инфекции, съсредоточени около голям пазар на едро, предизвиквайки опасения за нова вълна от COVID-19.

Притесненията за втора вълна на коронавируса се увеличават, като пандемията досега е засегнала повече от 7.66 милиона души по света и уби над 420 000 човека, дори в много страни, които сякаш са ограничили разпространението.

За първи път вирусът беше докладван през декември 2019 г. на пазара за морски дарове в Ухан, столицата на централната китайска провинция Хубей, припомня Reuters.

Чу Юнвей, служител на югозападната област Пекин Фенгтай, каза на брифинг в събота, че районът е в режим на военно време“.

PCR тестовете на 45 души, от общо 517 тествани на регионалния пазар на едро Xinfadi, са дали положителни резултати за Covid-19, въпреки че никой от тях не е проявил симптоми, каза Чу.

Говорител на местната власт в града каза на брифинга, че всички шест пациенти с COVID-19, потвърдени в Пекин в петък, са посетили пазара на Xinfadi. Столицата незабавно ще прекрати спортните събития и междуобластния туризъм, каза той.

Човек на селскостопански пазар в северозападната част на града Хайдиан също е дал положителна проба за коронавирус, без да проявява симптоми, каза Чу.

Като част от мерките за ограничаване на разпространението на вируса район Фенгтай заяви, че е блоирал 11 квартала в близост до пазара.

Властите затвориха пазара в Xinfadi в 15:00 в събота (19.00 ч. по GMT в петък), след като двама мъже, работещи в изследователски център за месо, които наскоро са посетили пазара, са били диагностицирани с новия вирус. Не ясно как мъжете са се заразили.

„Предварителните оценки предполагат, че тези случаи може да са се появили след контакт със замърсена среда на пазара или да са се заразили след контакт със заразени хора. В бъдеще не можем да изключим последващи случаи“, каза Панг Ксинхуо, служител в Пекинския център за контрол на заболяванията.

Властите в Пекин по-рано спряха търговията с говеждо и овнешко месо на пазара Xinfadi, заедно със затварянето на други пазари на едро в града.

Отразявайки опасенията относно риска от по-нататъшно разпространение на вируса, големите супермаркети в Пекин премахнаха сьомгата от рафтовете си за една нощ, след като вирусът беше открит на дъски за рязане, използвани за доставката на сьомга на пазара, съобщава държавната компания Beijing Youth Daily.

Властите в Пекин заявиха, че повече от 10 000 души на пазара ще дадат проби за тестване на нуклеинова киселина, за да открият коронавирусните инфекции. Градската управа също заяви, че е отказала плановете за повторно отваряне на училищата в понеделник за ученици от първи до трети клас заради новите случаи.

Подкрепи Economic.bg