Фалиралата Hertz получи право да емитира „безсмислени“ акции

Една от най-големите и най-стари рент а кар компании в света потъна в дългове, а сега иска да плати част от тях със съмнителни книжа

Фалиралата Hertz получи право да емитира „безсмислени“ акции

Снимка: Hertz/Twitter

5182 ~ 3 мин. четене

Hertz Global Holdings Inc. получи разрешение да продължи със странния си план за набиране на средства чрез емитирането на нови акции, за които фалиралата рент а кар компания публично признава, че може да се окажат безполезни.

Съдия Мери Уорат се произнесе по време на съдебно заседание по несъстоятелността в петък, че Hertz може да продължи с процедурата по предлагането на книжата, което би осигурило на компанията 1 млрд. долара. Тя иска да се възползва от невероятното поскъпване на акциите си и да реши част от дълговите си проблеми, които я пратиха в процедурата по несъстоятелност.

Купуването на акции на фалирали компании е рисковано, тъй като според правилата първо пари от масата на несъстоятелността получават облигационерите, доставчиците и други кредитори, а чак след това преди акционерите могат да получат нещо, което рядко се случва, посочва Bloomberg.

Hertz обеща да предупреди купувачите за потенциалното пълно обезценяване на акциите ѝ.

„Всички са били предупредени. Ако хората искат да купят, добре“, каза Мелания Цигановски, бивш съдия по несъстоятелност, сега в адвокатската кантора в Отербург.

Американската компания поиска продажбата след близо десетократно поскъпване на акциите - от 56 цента на 26 май до 5.53 долара в понеделник. Книжата обаче се плъзнаха надолу оттогава, като паднаха до 2.60 долара в края на търговията в Ню Йорк след решението.

Адвокатът на Hertz Том Лаурия заяви, че компанията ще се стреми да започне продажбата възможно най-скоро, преди да изтърве шанса си. „Опитваме се да се движим много бързо“, каза той.

Лаурия и други адвокати признаха по време на изслушването, че ходът с продажбата на акции, ръководен от консултантската фирма Jefferies LLC, вероятно е безпрецедентен. Hertz обеща пред съда в Уилмингтън, в щата Делауеър, да предупреди купувачите, че „издадените акции може в крайна сметка да са безполезни“.

Все още никой не знае дали това ще се сбъдне, каза съдия Уорат по време на изслушване през онлайн платформата Zoom, гледано от повече от 200 души. „Не е ясно къде е основната сигурност и каква ще бъде стойността на предприятието“, каза Уорат и добви, че продажбата на акции е евтин начин за финансиране на делото за фалит.

Кредиторите одобряват

Комисия от необезпечени кредитори - онези, които са последни по веригата на обезпеченията при фалит, подкрепят продажбата на акции, защото тя все още може да донесе около 500 млн. долара, заяви адвокатът Томас Моерс Майер пред съдия Уорат. Парите ще дойдат, без да се налага да се плащат високите лихви и такси, свързани с традиционните фалити, каза Майер.

Няколко необезпечени облигации на Hertz поскъпнаха след решението, като например тази с падеж през 2024 г. и с годишна лихва от 5.5%. Тяхната цена се покачи до 48.5 цента - най-доброто ниво за почти два месеца.

Междувременно служителите на Нюйоркската фондова борса започват производство за отписване на акциите на Hertz, разкри самата компания по-рано тази седмица, добавяйки, че обжалва това решение.

Hertz и неговата адвокатска кантора White & Case досега провеждат агресивна стратегия за фалит, заяви Филип Брендъл, анализатор от Bloomberg Intelligence. В допълнение към продажбата на собствен капитал, компанията също се стреми да анулира лизинговата сделка за 494 000 превозни средства, обезпечените с ценни книжа.

В заявлението за защита от кредиторите Hertz посочва, че иска да върне 144 000 автомобила, без да плаща наема за колите, докато тези превозни средства са пуснати за продажба. Това означава, че притежателите на облигации ще загубят амортизацията на автомобилите и дължимите плащания за наем и ще трябва да се борят в съда за несъстоятелност, за да получат тези пари.

Подкрепи Economic.bg