Оксфорд избра дума на годината

Тя е избрана сред думи, които са включени в речника тази година

Оксфорд избра дума на годината
3923 ~ 1 мин. четене

Оксфордският речник избра думата на 2016 г. и тя е „пост-истина” (post-truth). „След дълги дискусии и размишления за дума на 2016 година е избрана „пост-истина” – така се характеризират обстоятелства, при които обективните факти нямат толкова голямо влияние за оформянето на общественото мнение, колкото емоциите или личните убеждения” – пише на сайта на Оксфорд.

Отбелязва се, че думата „пост-правда” съществува от десетилетия, но терминът е станал много популярен след излизането на Великобритания от ЕС и президентските избори в САЩ, спечелени от републиканеца Доналд Тръмп. Именно през този период думата се употребява масово и се появява в изказванията на политици и в текстове на медии.

По принцип префиксът се отнася до времето след определена ситуация или събитие, но при пост-истина има друг смисъл, по-скоро като "принадлежност към времето, в което е посочено, че  концепцията е все по-маловажна и незначителна".

Думата е избрана пред политически термини като "brexiteer" (човек, който подкрепя излизането на Великобритания от ЕС); "alt-right" (в САЩ) - идеологическа група, характеризираща се с консервативни или реакционни гледни точки, тя отхвърля масовите политики и използва онлайн медиите да разпространява умишлено противоречиво съдържание. В списъка присъства и "coulrophobia" - страх от клоуни, както и "chatbot" – програма, в която потребителят разговаря с компютър.

Подкрепи Economic.bg