ООН: Близо половин милиард души по света нямат адекватно платена работа

За първи път от почти десетилетие се очаква глобалната безработица да се повиши през 2020 г.

ООН: Близо половин милиард души по света нямат адекватно платена работа

Снимка: Pixabay

Близо половин милиард души по света не успяват да намерят адекватно платена работа, което ги държи в бедност и подхранва повишените нива на неравенство, сочи доклад на ООН, цитиран от "Гардиън".

В проучване, публикувано в деня, когато световните лидери се събират в швейцарския ски курорт Давос, за да изразят опасения относно неравенството и климатичната криза, Международната организация на труда на ООН (МОТ) заяви, че на повече от 473 млн. души по света липсват възможности за заетост, които да задоволят нуждите им.

Освен това агенцията на ООН заяви, че глобалната безработица се очаква да нарасне през 2020 г. за първи път за почти десетилетие, тъй като по-слабите нива на икономически растеж по света водят до увеличаване на броя на хората без работа с около 2.5 млн., достигайки общо до повече от 190 млн.

Докладът идва, след като ООН миналата седмица заяви, че търговското напрежение рискува да намали глобалния растеж през тази година, което ще повлияе негативно на международните усилия за справяне с бедността в страните с ниски доходи и ще отвлече вниманието от задачата за декарбонизиране на световната икономика.

От населението в трудоспособна възраст от 5.7 млрд. души по света, МОТ установява, че 165 млн. души са заети, но не успяват да намерят работа с адекватно количество платени часове, за да задоволят нуждите си. Освен това организацията установява, че други 119 млн. или са се отказали активно от търсене на работа, или нямат достъп до пазара на работни места поради лични причини. Наред с официално класифицираните като безработни, са засегнати около 473 млн. души на цялата планета.

Призовавайки за спешни усилия, за да се гарантира, че всички видове платена работа са с прилично качество, Гай Райдър, генерален директор на МОТ, заяви: „За милиони обикновени хора е все по-трудно да изградят по-добър живот чрез работа".

„Продължаващите и съществени неравенства, свързани с работата и изключването, им пречат да намерят достойна работа и по-добро бъдеще. Това е изключително сериозно откритие, което има дълбоки и тревожни последици за социалното сближаване", смята той. 

МОТ заяви, че страните по света пропускат потенциалните икономически и социални ползи от огромен пул от човешки таланти.

В категорична оценка на рисковете от недостатъчна заетост той каза, че липсата на продуктивни и добре платени работни места означава, че над 630 млн. работници по света живеят в крайна или умерена бедност при доходи под 3.20 долара на ден. Въпреки постепенната тенденция за намаляване на нивата на бедността в световен мащаб, организацията казва, че на тези хора липсва адекватен доход, за да избягат от бедността.
Коментари: 0