ООН приветства междукорейските преговори

Има надежда, че диалогът между двете страни ще намали напрежението и ще доведе до денуклеаризация на полуострова

ООН приветства междукорейските преговори

Съветът за сигурност на ООН приветства преговорите между Северна и Южна Корея, посочвайки, че те отварят възможности за изграждане на увереност и доверие на Корейския полуостров, предаде Асошиейтед прес. Изявлението бе направено след среща между високопоставени представители на Северна и Южна Корея, свикана по молба на Швеция и Полша.

Съветът за сигурност изрази надежда, че диалогът между двете страни ще намали напрежението и ще доведе до денуклеаризация на полуострова.

Решението на Пхенян да изпрати делегация на зимните олимпийски игри е положително развитие, посочи шведският посланик Олаф Скьог. Той приветства споразумението за възобновяване на контактите между военните на двете страни, подчертавайки, че това е важно за предотвратяване на недоразумения и намаляване на напрежението.  

Междувременно Сеул обеща да координира със САЩ всички въпроси, свързани с Корейския полуостров. Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори положително за преговорите между КНДР и Южна Корея. "Имаме някои проблеми със Северна Корея, но сега има много добри преговори.  Виждам много добра енергия. Това много ми харесва", казва Тръмп.

Коментари: 0