Операторът на „Северен поток 2“ удвоява разходите за лобисти в САЩ

Тръбопроводът, свързващ руските газови находища със Западна Европа, се превърна в мълниеносен спор в отношенията между САЩ и Русия

Операторът на „Северен поток 2“ удвоява разходите за лобисти в САЩ
368 ~ 2 мин. четене

Американските депутати обмислят да спрат един от най-важните проекти на Москва в Европа - тръбопровода „Северен поток 2“, а лобистите, които го подкрепят, са по-натоварени отвсякога.

Компанията, която управлява изграждането на газопровода - Nord Stream 2 AG, е платила на лобистите в BGR Group, Roberti Global LLC и Sweeney & Associates общо 1.69 млн. долара през първата половина на тази година, сочат данните на Сената, цитирани от Reuters. Това е двойно по-голяма сума спрямо същия период на 2019 г. и повече от цялата 2018 г. - първата пълна година, в която за проекта се лобира във Вашингтон.

Но точно с кого се срещат лобистите е загадка, защото те не са се регистрирали в Министерството на правосъдието съгласно Закона за регистрация на чуждестранни агенти - закон, приет през 1938 г. за ограничаване на влиянието на нацистка Германия и комунистическа Русия в политиката на САЩ. Съгласно него лобистите трябва да разкриват всяка среща с американски служители, заедно с материалите, които разпространяват.

Вместо това лобистите за „Северен поток 2“ са се регистрирали съгласно Закон за публичност на лобизма от 1995 г. - закон, който изменя FARA, като позволява на лобистите за чуждестранни компании или лица да докладват много по-малко информация, стига работата им да не е в полза на чуждо правителство.

Тръбопроводът, свързващ руските газови находища със Западна Европа, се превърна в мълниеносен спор в отношенията между САЩ и Русия, като администрацията на президента Доналд Тръмп се занимава с опасността да се разшири енергийната зависимост на региона от Москва. Но поддръжници, включително в Европа, заявяват, че газопроводът е необходим.

Тръмп вече подписа законопроект за санкции, който забави строителството по проекта на стойност 11 млрд. долара, изцяло собственост на руската държавна „Газпром“ и начело с Алексей Милер, дългогодишен съюзник на руския президент Владимир Путин. Но законодателите, опасяващи се, че мерките не са достатъчни, за да се предотврати завършването на газопровода, обмислят по-нататъшни действия.

Подкрепи Economic.bg