Орбан поиска от Путин „Турски поток” да стига до Унгария

Путин не изключва възможността да има сухопътно разширение

Орбан поиска от Путин „Турски поток” да стига до Унгария

Снимка: БТА

716 ~ 1 мин. четене

Унгарският премиер Виктор Орбан е поискал от руския президент Владимир Путин "сериозно да обмисли" възможността за разширяване на „Турски поток” до Унгария и извън нея. Това стана ясно по време на срещата на двамата лидери в Москва.

„Не е тайна, че Унгария иска, когато един газопровод е изграден от юг към Унгария, той да стига и по-далеч през Унгария”, каза Орбан, цитиран от РИА Новости.

Путин от своя страна не изключи тази възможност и каза, че едно от сухопътните разширения на „Турски поток” може да достигне до Унгария. Освен това е вероятно унгарските партньори да бъдат свързани с нови маршрути за транспортиране на руски газ в Европа, каза президентът на Русия.

Путин не за първи път обещава на Унгария доставки на руски газ, след 2020 г., когато приключва договорът за транзит през Украйна. Възможен вариант за тези доставки е и газопроводът „Северен поток -2”.

Миналото лято Унгарското правителство и руският монополист „Газпром” подписаха споразумение за продължаване на газопровода "Турски поток" до Унгария.

Подкрепи Economic.bg