Още 100 спортисти с положителни проби за допинг

Те са участвали в олимпиадите в Пекин през 2008 г. и в Лондон през 2012 г.

Още 100 спортисти с положителни проби за допинг

Международния олимпийски комитет съобщи, че допинг пробите на близо 100 от участниците в Олимпийските игри през 2008 и 2012 г. са положителни. Органът започна повторно изследване на повече от 1200 проби, след грандиозния скандал, който може да доведе до дисквалифицирането на Русия от Олимпиадата в Рио де Жанейро. В анализа са включени и медалистите.

Данните от повторните проверки показват, че 30 спортисти от Олимпиадата в Пекин, която се проведе през 2008 г., и 15 от тези в Лондон през 2012 г. са с положителни допинг проби. Ще има още проверки след Олимпийските игри в Рио де Жанейро, който са от 5 до 21 август.

Преди два месеца МОК обяви, че повторната инспекция на допинг пробите на 23-ма спортисти от Лондон 2012 г. са дали положителен резултат. Състезателите са от шест държави и се занимават с пет вида спорт.

След допинг скандала Русия поиска отмяна на отстраняването й от членството в Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ). Искането обаче бе отхвърлено от Спортния арбитражен съд в Лозана. Това сложи край на надеждите на руските атлети да участват в предстоящите Олимпийски игри в Рио.

Наказанието беше наложено още през ноември миналата година след като независимата комисия към WADA излезе със заключението, че лабораторията в Москва е прикривала и унищожавала положителни допинг проби на руски атлети.

Въпреки това окончателното решение дали да бъдат отстранени руските спортисти ще бъде взето скоро от Международния олимпийски комитет.

Коментари: 0