Двамата британски министри за Brexit подадоха оставки

Според Доминик Рааб липсата на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия ще разруши Обединеното кралство

Двамата британски министри за Brexit подадоха оставки

Единият от тях е министърът по Brexit Доминик Рааб

Снимка: БТА

С две министерски оставки започна днешния ден за британския премиер Тереза Мей. Оттеглиха се министърът по въпросите на Brexit Доминик Рааб и министърът за Северна Ирландия Шайле Вара.

Рааб обяснява, че решението му да се оттегли от поста идва след пет-часовата среща от вчера на британския кабинет, на която министрите на Тереза Мей одобриха договореното с ЕС споразумение. Министърът по Brexit обаче отказва да подкрепи условията в това споразумение.

„Разбирам защо трябва да изберем да се стремим към споразумение с ЕС при вече предложените условия и уважавам различните гледни точки на колегите ми. От моя страна аз не мога да подкрепя предложената сделка”, обяснява досегашният британски министър по Brexit.

Той посочва, че не може да подкрепи договорения документ между Лондон и Брюксел, защото избягването на въвеждането на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия представлява заплаха за целостта на Обединеното кралство. Рааб също така отказва да подкрепи сделка, защото тя съдържала клауза, че ЕС може да наложи вето върху излизането на Кралството от Блока.

Вара също критикува споразумението с Брюксел, че дава на ЕС прекалено големи правомощия. „Ще бъдем блокирани чрез Митническото споразумение завинаги, обвързани от правила, определени от ЕС, по които ние нямаме думата”, обяснява британският министър за Северна Ирландия в изявлението по повод оставката си.

Според него още по-лошото е, че Лондон няма да има право едностранно да се откаже да изпълнява Митническото споразумение, ако се наложи. Същевременно Северна Ирландия ще има различни отношения с ЕС в сравнение с останалите части на Обединеното кралство.

„Макар да съм съгласен, че не трябва да има твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, икономическият и конституционален интегритет на Обединеното кралство трябва да бъде увжаван”, добавя Вара.
Коментари: 0