Основателят на Zara има имоти за близо 10 млрд. евро

Оценките за портфолиото от недвижимости на Амансио Ортега са към 2018 г.

Основателят на Zara има имоти за близо 10 млрд. евро
3980 ~ 1 мин. четене
Амансио Ортега, вторият най-богат човек в Европа и основател на Inditex, има активи в търговски площи на стойност близо 10 милиарда евро (11 милиарда долара) в края на 2018 г., което е с 11,5% повече от предходната година, според инвестиционния му посредник.

Използвайки огромните дивидентни плащания от Inditex, 80-годишният Ортега е направил предимно безрискови покупки на сгради, вариращи от първокласни търговски имоти в Лондон и Ню Йорк до офис сгради в центъра на Мадрид.

Повечето от имотите на Ortega са консолидирани в компания, наречена Pontegadea Inversiones, която притежава 50,01% дял в Inditex заедно с милиарди евро инвестиции в недвижими имоти.

Годишните резултати на Pontegadea показаха, че активите от недвижими имоти са за 9,767 милиарда евро в края на 2018 година.

По-рано тази година Pontegadea приключи закупуването на два офис блока в Сиатъл, които в момента са отдадени под наем на Amazon, в най-голямата сделка на испанския фонд в САЩ.

Pontegadea извършва инвестиции в недвижими имоти на стойност 416 милиона евро през 2018 г. в допълнение към закупуването на 9,99% от испанската телекомуникационна компания Telxius за 378 милиона евро, обяви компанията, цитирана от Ройтерс.

Освен от акциите на Inditex приходите на Pontegadea, свързани предимно с дейността по недвижими имоти, са се увеличили с 5,2% на годишна база през 2018 г. до 405 милиона евро.

Inditex обяви увеличение на дивидентите със 17% през март.


Подкрепи Economic.bg