Основната мисия на АБВ е да спечели президентските избори

Тръгваме срещу модела на ГЕРБ, заяви Георги Първанов

Основната мисия на АБВ е да спечели президентските избори

Основна задача на АБВ за тази година е спечелването на изборите за нов държавен глава с коалиционните ни прартньори. Тръгваме срещу модела ГЕРБ за държавен глава. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов при откриването на Втората национална конференция на партията в зала 3 на НДК. Той изрази мнение, че АБВ е била и ще бъде категорична алтернатива на политиката, провеждана от сегашния президент Росен Плевнелиев и добави, че няма да допуснат друг държавен глава, назначен по същия начин.

Първанов изрази увереност, че на първия тур на предстоящите избори АБВ може да е втора и изрази увереност, че победата на втория тур е сигурна. „Това ще отвори пътя за цялостна дълбока промяна на политическия модел в България. Няма място да много умуване, време е за действия!", обърна се към делегатите лидерът на АБВ.

Първанов определи и следващата стъпка на партията, която е обединение около силни кандидати за президент. Трябва да дадем ход на нова мащабна политическа инициатива и то още през този сезон. За една нова, активна роля на държавата в икономиката, високотехнологична, конкурентна, с висока производителност на труда. За добре уредена по-силна държава, но с по-малко бюроокрация“, коментира той.

Георги Първанов отбеляза още, че АБВ трябва да се върне към изначалната си мисия за алтернатива за българско възраждане, без претенции за монопол. Партията постепенно познавала съюзниците си и основната и мисия била да формира общото кратно на единната политика. Първанов дори се определи като „архитект на коалициите“.

Във връзка с отношенията с ГЕРБ бе категоричен, че лимитът на компромисите от страна на АБВ бил окончателно изчерпан. „Колкото и да сме били остри в отношението по липсата на диалог и партньорство с ГЕРБ, ясно ще кажа, че не това е големият проблем, а отсъствието на ефективност в работата на кабинета", каза още Първанов.

Той похвали Ивайло Калфин за работата му като социален министър и подчерта, че той е най-добрият министър на прехода.

Коментари: 0