От днес връщат нелегалните мигранти в Турция

Споразумението на Анкара с ЕС влезе в сила

От днес връщат нелегалните мигранти в Турция
3833 ~ 1 мин. четене

Днес в полунощ официално влезе в сила споразумението по разрешаването на миграционната криза между ЕС и Турция, сключено на 18 март в Брюксел, предаде УНИАН. 

Тогава Анкара и ЕС набелязаха мерки за справане с мигрантската криза. Те засягат както бежанците, така и икономическите мигранти, които ще бъдат връщани от таз нощ. Брюксел се съгласи да позволи безвизово пътуване в Шенген, само ако се спазят всички условия за справяне с кризата.

Споразумението предвижда връщането обратно в Турция на незаконно пристигащите през нейна територия в Европа бежанци и мигранти от Близкия изток, нямащи право да получат убежище в ЕС. В замяна ЕС трябва да помести на своя територия същото количество лица, които вече се намират в турските бежански лагери, макар и това да е свързано само с бившите жители на Сирия. 2300 специалисти по миграцията и сигурността от европейските държави ще пристигнат в Гърция за практическата реализация на договореностите. 

Според прес-секретаря на гръцкото правителство Гиоргиос Кирицис ще са необходими още няколко дни организационни усилия, за да може планът да заработи.

Подкрепи Economic.bg