10 от най-красивите сгради на парламенти в света

Вижте кои са те

10 от най-красивите сгради на парламенти в света
4934 ~ 2 мин. четене
Автор: Мира Луканова

Това са едни от най-внушителните сгради на парламенти в света. Освен административни центрове, някои от тях са и основни туристически атракции.

10. Парламентът на Нова Зеландия


Строежът на тази сграда, или Кошерът, както е по-известна, е започнат през 1969 година и е завършен през 1981. Намира се в Уелингтън и е висока 72 м.

9. Парламентът в Кейптаун


Зданието се състои от три части, построени по различно време. Първата част е завършена в края на 19в, втората през 1920г, а третата през 1980г.

8. Парламентът в Букурещ


Това е една от най-големите административни сгради в света. Смята се също така и за най-тежката и най-скъпата.

7. Бинехов, Хага


Това е най-старата административна сграда, която все още функционира като такава. Строежът и започва през 13в., а през 1584 става политически център на Холандия.

6. Парламентът на Индия


Намира се в столицата и се състои от няколко еднакви сгради. Емблематична е за Ню Делхи.

5. Канадски парламент


Намира се на Парламент Хил в Отава, Онтарио. Централната сграда е най-емблематичната от всички, от които се състои административният комплекс.

4. Райхстаг, Берлин


Официално започва да работи през 1894 г. Сградата е известна и със стъкления си купол, който е и основна туристическа атракция в града.

3. Капитолий, САЩ


Това е сградата на Конгреса на САЩ. Намира се на Капитол Хил във Вашингтон и е една от най-популярните туристически атракции в столицата.

2. Уестминстър, Лондон


В този дворец се срещат двете Камари на британския парламент – на общините и на лордовете. Комплексът е разположен на брега на река Темза и е най-популярната туристическа атракция в града.

1. Унгарски парламент, Будапеща


Намира се на брега на река Дунав и е една от най-големите и красиви сгради в страната. Строежът  ѝ е завършен през 1904 година. 

Подкрепи Economic.bg