70% от територията на Афганистан е под заплаха от талибаните

Към октомври 2017 г. талибаните са контролирали едва 44%

70% от територията на Афганистан е под заплаха от талибаните

Снимка: БТА

440 ~ 1 мин. четене
Заплахата от талибаните в Афганистан е "значително по-голяма", откакто чуждестранните войски се изтеглиха през 2014 г., и в момента засяга 70% от разкъсваната от война страна, заяви Би Би Си в оповестено днес подробно разследване, цитирано от ДПА и Ройтерс.

Според доклада, съставен в края на 2017 г., талибаните имат пълен контрол върху 14 окръга (4% от територията на Афганистан), а в други 263 (66%) имат "активно и открито физическо присъствие".
За останалите 122 окръга (30%) Би Би Си казва: "Тези райони са класифицирани като намиращи се под правителствен контрол, но това не означава, че са свободни от насилие."

Новите данни бяха публикувани, след като вчера американският специален генерален инспектор за възстановяването на Афганистан обяви, че му е било казано от Пентагона да не разкрива каква част от страната е под контрола на талибаните.

Оценката на Би Би Си, основаваща се на разговори с над 1200 местни източници във всички афганистански окръзи, е значително по-висока от най-новата оценка на предвожданата от НАТО коалиция за присъствието на талибаните.

Коалицията заяви вчера, че към октомври 2017 г. талибаните са оспорвали или контролирали едва 44% от окръзите в Афганистан.

През последните десетина дни страната преживява нова вълна от насилие. Над 100 човека загинаха в Кабул при атентат с бомба, поставена в линейка, а при нападение срещу хотел в столицата бяха убити повече от 20 души.
Подкрепи Economic.bg