Отбелязваме 168 години от рождението на Ботев

В страната ще се проведат редица инициативи в негова чест

Отбелязваме 168 години от рождението на Ботев
332 ~ 2 мин. четене

На 6 януари се навършват 168 години от рождението на българския поет, революционер и национален герой Христо Ботев.

На днешния ден през 1848 г. той е роден в Калофер в семейството на учителя Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално е учил в Калофер под ръководството на своя баща, а по-късно заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия. През 1876 г. се връща в родния си град и започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци. По-късно през октомври същата година заминава за Браила, Румъния, където работи словослагател при Димитър Паничков.

През 1875 г. съвместно със Стефан Стамболов издава стихосбирката "Песни и стихотворения". В хода на Априлското въстание Христо Ботев решава да създаде чета, на която става войвода. Той се качва от Гюргево с част от четата на кораба "Радецки" и на 17 май принуждават капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 г. Ботев е пронизан с куршум в челото.

В деня на рождението на поета-революционер Христо Ботев, честването в родния му град ще се отбележи с митинг-поклонение. Програмата включва изнасяне на знамето на Ботевата чета от дома-музей "Христо Ботев", поклонение пред паметниците на майката на поета Иванка Ботева и на бащата Ботьо Петков. В знак на признателност ще бъде положен Гирлянд на славата пред паметника на Христо Ботев от едноименния мемориал. 

В негова чест пред бюст-паметника на великия ни революционер и поет в Борисовата градина ще се проведе тържествено честване с участието на хор "България" и гвардейци от Националната гвардейска част. 

И в Стара Загора ще се проведе общоградско честване на 168-мата годишнина от рождението на поета-революционер. Под звуците на военния духов оркестър ще се състои военен ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методий Кусев".

Подкрепи Economic.bg