Откриха въглерод, който е по-здрав от диамант

Материалът е наречен Q-въглерод е разработен от изследователи от Университета в Северна Каролина

Откриха въглерод, който е по-здрав от диамант

Учени създадоха материал, който сияе по-ярко и от диамант, пише CNN. Материалът е наречен Q-въглерод е разработен от изследователи от Университета в Северна Каролина чрез облъчване на вид слабо свързан въглерод с лазерни импулси, продължаващи 200 наносекунди. Това е достатъчно да нагрее въглерода до приблизително 3700 геадуса по Целзий.

Температурата е два пъти по-висока от тази, при която се смята, че са се образували естествените диаманти преди повече от милиард години.След това учените веднага охлаждат въглерода, подреждайки атомите в определена кристална структура. Резултатът от действията е напълно ново вещество никога не е съществувало на Земята и което има несравними свойства. Проучването е публикувано в Journal of Applied Physics.


Въглеродът има няколко твърди форми, които са съвсем различни една от друга заради структурата им. Q-въглеродът има по-силен блясък от диамант и сияе дори при съвсем слаба светлина.

„Можем да направим Q-въглеродът и изучаваме неговите качества, но все още сме в началните етапи на схващането как да го манипулира ме", признава Джей Нараян, който е ръководител на изследването.

Коментари: 0