Откриването на „Балкански поток“ в Сърбия се отлага

Той трябваше да бъде открит днес

Откриването на „Балкански поток“ в Сърбия се отлага

Снимката е илюстративна

Снимка: Газпром

6162 ~ 1 мин. четене

Откриването на газопровода „Балкански поток“ (продължение на "Турски поток" на територията на Сърбия) ще се състои на 1 януари, а не днес, както беше планирано по-рано, предаде ТАСС.

Сръбски медии съобщават, че президентът Александър Вучич ще открие газопровода на 1 януари в 6.00 часа местно време /7.00 българско/ край град Жабал. Агенцията не посочва причините за отлагане на откриването. Не се съобщава и дали става въпрос само за официалната част, тъй като Вучич вече няколко пъти заяви, че руски газ ще тече по газопровода от днес. 

По-рано сръбският президент заяви, че „Балкански поток“ е запълнен с газ, а официалното му откриване ще се състои на 30 декември. Преди това на пресконференция след среща с руския външен министър Сергей Лавров Вучич каза, че Сърбия ще пусне газ по „Балкански поток“ на 29 или 30 декември. Коментирайки възможни санкции на САЩ заради покупката на руски газ, Вучич се изказа срещу "рекета във външната политика" и отбеляза, че никой не може да забранява на Сърбия да прокарва газопровод на своя територия и да купува по-евтино гориво.

Минаващият през територията на Сърбия газопровод представлява продължение на една от двете линии на открития на 8 януари 2020 г. „Турски поток:, по която газ от Русия ще постъпва първо в Турция, а после в България, Сърбия и Унгария. Дължината на сръбския участък е 403 км, а проектната му мощност - 13,9 милиарда кубични метра газ годишно.

Подкрепи Economic.bg